Izvor: B92, 29.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pozadina ubistva dečaka

Beograd -- Porodica dečaka romske nacionalnosti tvrdi da je u pitanju ubistvo sa nacionalnom osnovom, iako policijska istraga još traje.

Zbog tog ubistva uhapšeno je proteklih dana četvoro maloletnika iz Boljevaca i Beograda, koji se sumnjiče da su maloletnog Roma pretukli, opljačkali, a potom telo bacili u kanal za slivanje kišnice. Za sada se niko od zvaničnika nije oglasio povodom tog slučaja.

Porodica je maloletnog Branka poslednji put videla u petak kada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je krenuo da proda svoj mobilni telefon i i doda novac za kupovinu modernijeg aparata koji je trebalo da bude roditeljski poklon za 17. rođendan. Zoran, dečakov otac, tvrdi da mu je sin umro samo zato što je Rom.

Porodica i komšije potresene su brutalnošću tog ubistva – dečaku je, usled udaraca po glavi, lobanja pukla na četiri mesta, a polomljene su mu i ruke i noge.

Dvojica od četvoro uhapšenih žive u istoj ulici u kojoj i porodica Nikolić. Prema prvim policijskim izveštajima, oni su Branka pozvali na obližnji stadion kako bi, navodno, posredovali pri kupovini mobilnog telefona.

I nekoliko dana posle ubistva, meštani Boljevca i dalje ne mogu da poveruju da se to svirepo ubistvo, za koje su optužene njihove komšije, zaista dogodilo u njihovom selu. Kako kažu, sada se plaše da se nešto slično ne ponovi.

"Nekome smetaju i živi i mrtvi Romi"

Taj zločin osudili su predstavnici romskih manjina. Potpredsednik Svetskog foruma Roma Dragoljub Acković podsetio je na ubistvo 13-godišnjeg Duška Jovanovića, koji je pre deset godina na smrt pretučen u centru Beograda.

I Romska partija, koja je sad i parlamentarna stranka, povodom napada je saopštila da je agresija prema bilo kom detetu čin necivilizacijskog ponašanja.

Predstavnici te partije zatražili su od nadležnih da ispitaju sve okolnosti pod kojima se desilo ubistvo. "Ovo je opomena svim obrazovanim i socijalnim ustanovama da moraju da povedu brigu o obrazovanju dece, jer samo pravilna briga o deci jeste garancija zdrave budućnosti države", navodi se u saopštenju Romske partije.

Lider te partije Srđan Šajn naveo je i da je skrnavljenje groblja u Dolovu, na kome su oštećeni i polomljeni spomenici nedavno sahranjenih Roma, znak da nekome smetaju i mrtvi i živi Romi.

Romska partija i povodom tog događaja očekuje da društvo i pojedinci pokažu odlučnost i istraju u borbi protiv pojedinaca kojima smetaju Romi.

"Ne smemo dozvoliti da takvi, pojedinačni pokušaji, pokvare tolerantan odnos Srbije prema Romima, a više nego očigledno, neki pojedinci žele da nas uvuku u sukobe nesagledivih razmera", navodi se u saopštenju Romske partije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.