Izvor: Politika, 21.Dec.2011, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Postupci protiv 70 osoba u zdravstvu

Šteta koju su okrivljeni u poslednje tri godine naneli procenjuje se na 1,1 milijardu dinara

Tužilaštvo za organizovani kriminal, u protekle tri godine, zbog izvršenja koruptivnih krivičnih dela u oblasti zdravstva pokrenulo je postupke protiv 70 osoba, a šteta koju su okrivljeni, izvršenjem krivičnih dela, nanela budžetu Republike Srbije i grada Beograda, procenjuje se na oko 1,1 milijardu dinara.

– Krivični postupci pokrenuti su protiv bivšeg direktora >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije (IORS), jednog lekara koji je pored mesta predsednika Komisije za sprovođenje javne nabavke u otvorenom postupku obavljao i niz drugih funkcija u organima uključenim u javne nabavke, načelnika apoteke IORS, zamenika direktora IORS-a, savetnika za kliničku onkologiju Klinike za medikalnu onkologiju na IORS-u, doktora na Institutu za majku i dete i člana gradskog veća Gradske uprave u Beogradu, direktora KBC Bežanijska kosa, direktora KBC Zvezdara, direktora klinike „Sveti Sava”, direktora Doma zdravlja Palilula, načelnika Klinike za neuropsihijatriju VMA i još tri lekara iz ove institucije – navodi „Politikin” sagovornik iz Tužilaštva za organizovani kriminal.

Prema njegovim rečima, krivični postupci su pokrenuti i protiv direktora farmaceutske kompanije „Roš” u Beogradu, direktora onkološkog sektora kompanije „Farma svis” Beograd, šefa poslovne jedinice predstavništva „Astra zeneka”, menadžera poslovne jedinice predstavništva „Astra zeneka”, predstavnika Upravnog odbora preduzeća „Sanofi aventis”, menadžera za tehnologiju kompanije „Merk”, kao i direktora Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, direktora preduzeća „Jugohemija farmacija”, vlasnika privatnog preduzeća „Detap” Valjevo, kao i pravnih lica – farmaceutskih kompanija koje su vršile koruptivan uticaj na lekare.

– Tužilaštvo za organizovani kriminal će u pokrenutim krivičnim postupcima insistirati da se od učinilaca oduzme imovinska korist stečena krivičnim delom, a protiv više osoba su u toku finansijske istrage u cilju pronalaženja imovine proistekle iz krivičnog dela i njenog oduzimanja. Do sada su nekima od okrivljenih protiv kojih se vode krivični postupci blokirani računi i imovina, dok je u toku i postupak za privremeno oduzimanje dva stana na osnovu zahteva tužilaštva – navodi naš sagovornik.

----------------------------------------------

Smiljka Adžić negira krivicu

Smiljka Mileusnić-Adžić negirala je na saslušanju da je kao direktor „Jugohemije” zloupotrebila službeni položaj prilikom nabavke vakcina protiv „svinjskog gripa”, krajem 2009. godine. Detalji njene odbrane nisu poznati s obzirom na to da njen iskaz predstavlja službenu tajnu.

– Prilikom ispitivanja Smiljka Mileusnić-Adžić nikoga nije teretila, a istražnom sudiji predočila je dokaze koji ukazuju na to da je ona radila u skladu sa zakonom – kratko je prokomentarisao njen advokat Veljko Delibašić.

M. Derikonjić

objavljeno: 22.12.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.