Izvor: Danas, 11.Nov.2014, 21:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pokušavaju da me degradiraju

Beograd - Milenko Cvijović, dugogodišnji sudija Okružnog i Višeg suda, odlukom Visokog saveta sudstva postao je sudija Apelacionog suda.

Ova odluka je otvorila seriju napada na njega u pojedinim beogradskim medijima, u kojima se dovodi u pitanje njegova sposobnost da taj posao obavlja, ali i podseća na svedočenje Dejana Milenkovića Bagzija, svedoka saradnika na suđenju za ubistvo premijera Zorana Đinđića, koji je rekao da se Cvijović svojevremeno sastajao sa Dušanom >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << Spasojevićem i da je od njega uzimao novac. Potom se navodi da je suđenje bivšem direktoru EDB-a Branislavu Uskokoviću ponovljeno, pošto mu sudija Cvijović presudom nije oduzeo imovinu. Takođe se ističe da je oslobodio optužbi 12 osoba kojima je suđeno zbog malverzacija oko uvoza citostatika, a koji su bili povezani sa Jugoslovenskom levicom.

Sudija Cvijović ove tvrdnje karakteriše kao "zlonamerne i potpuno neistinite", a na optužbe o navodnom uzimanju novca od vođe zemunskog klana Dušana Spasojevića ističe da je navedena izjava izvučena iz konteksta.

- Ne bih se detaljnije upuštao u objašnjenje izjave koju je dao čovek prljave i krvave prošlosti. Očigledno se radilo o dobro sračunatoj i unapred smišljenoj izjavi koja nema nikakvu istinitu potporu. Na taj način je neko, posrednim putem, preko lica koje ne zaslužuje ni ime da mu se spomene, pokušao da me degradira i uništi sve ono što sam životno stvarao - kaže Cvijović.

Reagujući na tvrdnje da nije oduzeo imovinu Branislavu Uskokoviću, sudija Cvijović ističe da je to notorna neistina koja je mogla biti proverena prostim uvidom u presudu u tom slučaju. U rešenju Okružnog suda u Beogradu pod oznakom 1/09 iz 10. oktobra 2010. godine, stoji da je predsednik sudskog veća Milenko Cvijović doneo odluku da Branislavu Uskokoviću i sa njim povezanim licima oduzme 13 nekretnina u približnoj vrednosti od tri miliona evra. Ovu odluku sudije Cvijovića kasnije je potvrdio Apelacioni sud. Pritom, prema njegovim rečima, ovo rešenje je prvo tog tipa, jer je doneto neposredno pošto je usvojen zakon koji omogućava oduzimanje imovine i brojnim sudijama je kasnije služilo kao primer po kom su pisali takva rešenja.

U slučaju zloupotrebe prilikom nabavljanja citostatika, uvidom u presudi se vidi da je sudsko veće na čijem čelu je bio sudija Cvijović proglasilo krivim sedam ljudi od dvanaestoro koji su bili optuženi i da ih je ukupno osudio na 22 godine zatvora. Ova kazna je kasnije drastično smanjena odlukom Apelacionog suda.

- Očigledno sam nekome smetao pa su on ili oni odlučili da preko mog poštenog i zvučnog imena ostvare svoje interese i speru svoju prljavštinu - ističe sudija Cvijović.

U presudama razlozi napada

- Mediji koji pretenduju da informacijom više zabave publiku, objavljivanjem zapaljivih vesti, bez prethodne provere informacije, ne izveštavaju javnost verodostojno i ne poštuju tuđa prava u granicama slobode informisanja, već to rade isključivo zarad svoje dobiti - kaže Milenko Cvijović. Prema njegovim rečima, na ovaj način je „nastavljen niz napada“ na njega, koji traju više od deset godina i dodaje da se odgovor na pitanje ko stoji iza ovih napada verovatno krije u nekoj od presuda koje je doneo u svojoj višedecenijskoj karijeri, u kojoj je „sudio u slučajevima koji drugi nisu smeli ni da pogledaju“.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.