Pojačati snagu srpskog glasa

Izvor: Politika, 02.Feb.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pojačati snagu srpskog glasa

Srpska zajednica u Americi želi da spremnije dočeka izbore za predsednika i Kongres, kaže Mirjana Samardžija, predsednica Kongresa srpskog ujedinjenja

Srpska zajednica u SAD želi da bude spremnija nego do sada za predsedničke izbore za Kongres u ovoj zemlji koji će se održati krajem ove godine, ističe predsednica Kongresa srpskog ujedinjenja Mirjana Samardžija. Ona podseća da su na prethodnim predsedničkim izborima 2004. godine američki državljani srpskog porekla >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dali svoj glas republikancu Džordžu Bušu opredeljujući se jedino činjenicom da je u izbornom štabu njegovog demokratskog protivkandidata Kerija bio Srbima neomiljeni Ričard Holbruk.

– Sada spremamo našu platformu šta treba jedan kandidat da uradi da bi dobio srpski glas – kaže Mirjana Samardžija i napominje da su na listi zahteva pre svega ljudska prava za Srbe na Kosovu i Metohiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, poštovanje Dejtonskog sporazuma koji garantuje postojanje Republike Srpske, zaštita kulturnih dobara, manastira i crkava na Kosmetu.

Ove godine, osim predsedničkih izbora, održaće se i izbori za američki Kongres. – Radićemo analizu za proteklih pet godina kako su se članovi Kongresa izjašnjavali o onim pitanjima koja utiču na srpske nacionalne i državne interese. Svaki kongresmen će dobiti ocenu, a o tome ćemo informisati i sve pripadnike naše dijaspore sa pravom glasa u Americi što može da im pomogne prilikom odlučivanja. Tako će naši glasovi dobiti na vrednosti, a ubuduće i svi učesnici izbora, bilo da su oni za Kongres ili za predsednika Amerike, moraće više da uvažavaju naše stavove”, ističe naša sagovornica.

Prema popisu iz 2000. godine, ispostavilo se da je srpska zajednica u SAD brojnija od svih ostalih iz bivše Jugoslavije, u skoro 95 odsto slučajeva, osim u nekim distriktima gde su albanska i hrvatska u većini.

– Kada uradimo platformu obavestićemo i Kongres da smo izvršili istraživanje i da svaki kongresmen, bilo da je iz Ilinoisa, Njujorka ili Kalifornije, može da vidi kako je ocenjen i kakav mu je rejting u srpskoj zajednici. Mi time želimo da pojačamo snagu srpskog glasa u Americi – kaže Samardžija.

Kada je reč o aktuelnim predsedničkim izborima u Srbiji, predsednica KSU kaže da je komplikovanom procedurom registracije za glasanje i zakonom koji dozvoljava biračka mesta samo u diplomatsko-konzularnim predstavništvima 90 odsto dijaspore lišeno tog prava. To praktično znači da se mora leteti avionom do biračkog mesta, što je često neizvodljivo, uz to, da bi se neko registrovao mora da ispuni vrlo komplikovanu proceduru.

Predsednica Kongresa srpskog ujedinjenja kaže da će ova organizacija, u saradnji sa Ministarstvom za dijasporu, inicirati promene zakona i pojednostavljivanje procedure glasanja kako bi taj proces postao realan.

– U saradnji sa Ministarstvom za dijasporu planiramo organizovanje okruglog stola o restituciji, jer je to pitanje izuzetno važno i jedan je od uslova za ulazak u Evropsku uniju – kaže Mirjana Samardžija koja je ovih dana boravila u Beogradu.

Kongres srpskog ujedinjenja do sada je organizovao više okruglih stolova, između ostalih i o zadužbinarstvu, a ta organizacija Srba u Americi, koja se bavi održavanjem veza dijaspore i matice, bila je i jedan od inicijatora ustanovljenja Ministarstva za dijasporu u oviru republičke vlade.

D. Stevanović

[objavljeno: 03/02/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.