Izvor: Danas, 13.Maj.2015, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papir u ruke, traži odgovore

Zrenjanin - Ne sme se više dešavati da budemo iznenađeni pojavom građevinskih mašina na glavnom gradskom trgu ili nekom sličnom aktivnošću koja se finansira iz budžeta, koji pune građani svojim doprinosima, a da nemamo pravo da učestvujemo u odlučivanju i predlozima, saopštila je grupa Zrenjaninaca okupljena u udruženjima "Stop splavovima" i "Most na suvom".

Oni su se obratili javnosti saopštenjem kojim pozivaju građane da se uključe svojim predlozima u donošenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << aktuelnih urbanističkih odluka.

- Samo problemi koji budu pod lupom javnosti imaju šansu da se normalno rešavaju. Ostalo ostaje pod velom tajne. Bar do onog momenta kad bilo koja vlast nauči da poštuje i pažljivo sluša svoje građane, a odluke donosi u skladu sa zakonom i na bazi ozbiljnih argumenata i pravila struke, u javnom interesu a nikad po specijalnim procedurama, u susret sumnjivim investitorima i bez ikakve odgovornosti za održivi razvoj - navodi se u saopštenju ovih udruženja.

U saopštenju upućenom javnosti kaže se da će se na bazi aktuelnog Generalnog urbanističkog plana izraditi predlozi regulacionih planova gradskih područja, a da bi planovi odražavali stvarne potrebe građana potrebno je da građani u što većem broju postave pitanja ili predlože rešenja za regulacione planove gradskih područja, navode iz ovih udruženja. Ovo je važno stoga što javnim sastancima komisija o regulacionim planovima mogu da prisustvuju samo oni koji su lično podneli pismene primedbe do utvrđenog termina.

- Zato, papir ili tastature u ruke i što više nas da nešto priupita ili predloži bolje rešenje od onog koje je vešto skriveno na gradskom portalu, pod oznakom "e-uprava", a u padajućem meniju "Javni oglasi i pozivi", kao četvrti ili peti poziv u nizu. Da se ne desi da se iznenađujemo - poručuju Zrenjaninci okupljeni oko građanske inicijative "Stop splavovima" i udruženja "Most na suvom".

Oni su u saopštenju ocenili da je u Zrenjaninu ustaljena praksa odbijanja predloga koji ne potiču iz redova aktuelne vlasti, te da je to postupanje koje se može promeniti upornim zalaganjem građana. Kako se objašnjava, za regulaciju naselja "Dolja" prigovori se šalju do 18. maja, a javna sednica komisije zakazana je za 22. maj u kancelariji 101 u Gradskoj kući. Za regulaciju naselja "Mala Amerika" javna prezentacija je predviđena za 20. maj, takođe u istoj kancelariji, a mogu da joj prisustvuju svi zainteresovani, dok, kako se navodi, javnoj sednici Komisije 8. juna mogu da prisustvuju samo podnosioci primedbi.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.