Izvor: B92, 27.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorena nova sigurna kuća

Beograd -- Novi objekat sigurne kuće za žrtve porodičnog nasilja predat je na korišćenje Savetovalištu za borbu protiv nasilja u porodici.

Mesec dana pošto je otvorena prva sigurna kuća za žrtve porodičnog nasilja izgrađena u akciji B92, na korišćenje je Savetovalištu predata i druga sigurna kuća sa nova 22 mesta. Novi objekat otvorili su potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić i ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić, koji su najavili mere kojima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će država i društvo sveobuhvatnije da se bore protiv nasilja u porodici.

Za žene koje su rešile da prestanu da budu žrtve nasilja i promene svoj i život svoje dece, u novoj sigurnoj kući sve je spremno da ih prime.

Kuća je na zaštićenoj lokaciji, a za svaki slučaj, fizički je i elektronski obezbeđena. U sigurnoj kući koja je otvorena pre samo mesec dana sada je već 20 žena i 12 dece.

"Njihove godine ne prelaze 35. Znači, jako su mlade žene, sem jedne. I potpuno su mlada deca. Mi tu imamo dve bebe i decu jako malog uzrasta. Ako žene sa 30-35 pokuša iz toga da izađe, ona će izaći. Ona ima šansu jer život je pred njom", kaže Vesna Stanojević iz Savetovališta protiv nasilja.

U Beogradu sada postoje tri sigurne kuće, dok ih je u Srbiji desetak. Otvaranju su prisusvovali i predstvanici kompanija koje su učestvovale u akciji prikupljanja sredstava za izgradnju kuće.

Direktor B92 Veran Matić najavio da će u 2008. godini biti izgrađene i sigurne kuće u Zrenjeninu i Vranju.

Nove mere protiv nasilja

Ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić istakao je da je potreba za objektima sigurnih ženskih kuća daleko veća od postojećih kapaciteta.

"Tokom ove godine u objektima sigurnih ženskih kuća u Beogradu smešteno je ukupno 130 žena, dok ih je prošle godine bilo 87. Loša vest je to što je nasilje učestalije, ali je dobro to što se ono češće i prijavljuje", kazao je Ljajić.

On je najavio da će njegovo ministarstvo raditi na tome da se tokom naredne godine utvrde jasni i ujednačeni standardi prema kojima bi trebalo da se izdaju licence za sve sigurne ženske kuće u Srbiji.

"Nije realno da svako mesto u Srbiji ima sigurnu kuću, ali bi trebalo da se udružuju i otvaraju na regionalnom nivou", naveo je Ljajić.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić polovinu svog honorara od prodaje knjige "Kada će nam biti bolje" poklonio je za izgradnju sigurne ženske kuće.

On je poručio da bi nova šansa za žene i decu koja trpe nasilje u porodici trebalo da bude podstrek za sve buduće donatore koji će pomoći da se izgrade nove sigurne kuće.

Đelić je rekao i da je Vlada Srbije oformila i radnu grupu za izradu zakona o legatima i fondovima, čime bi sve donacije "ušle u pravi zakonski okvir".

"Pravi muškarci nikada ne dižu ruku na ženu, samo kukavice to čine jer ne mogu da se suoče sa odgovornošću", poručio je potpredsednik Vlade Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.