Otvoren paviljon Srbije u Šangaju

Izvor: B92, 01.Maj.2010, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren paviljon Srbije u Šangaju

Šangaj -- Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić otvorio je u Šangaju paviljon Srbije na svetskoj izložbi Ekspo 2010, na kojoj učestvuje oko 190 zemalja.

Posle više od 100 godina, Srbija je ponovo na svetskoj izložbi i to u Šangaju, na najvećoj svetskoj izložbi u istoriji, podsetio je Jeremić. Imamo šta da pokažemo svetu, imamo na šta da budemo ponosni, naglasio je Jeremić, pominjući kulturu, tradiciju, prirodu, sportiste, zemlju i narod, doprinos svetskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << istoriji i "ono što ćemo doprineti u budućnosti".

"Srbija je ovde, na Evropskom trgu, na najboljem mestu na Ekspou", rekao je Jeremić koji je, posle obilaska paviljona Srbije, poručio da je "Srbija danas u Šangaju osvetlala obraz".

Cilj svetske izložbe, na kojoj organizatori u narednih šest meseci očekuju 70 miliona posetilaca, jeste da "istraži puni potencijal urbanog života u 21. veku", uz osnovnu temu "Bolji grad, bolji život".

Osnovna tema srpskog paviljona, čija fasada ima motiv pirotskog ćilima, zasnovana je na delu naučnika Milutina Milankovića, poznatog i po najpreciznijem kalendaru ikada napravljenom, preciznijem 12 puta od Gregorijanskog kalendara.

Paviljon Srbije zauzima 1.000 kvadratnih metara i nalazi se u neposrednoj blizini paviljona Beligije i Evropske unije, Španije, Nemačke, Francuske i Švajcarske.

Jeremić je posetio i paviljon Belgije i EU, koji je otvorio predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, kao i paviljone Kine, Rusije, Španije i Poljske.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.