Izvor: B92, 31.Avg.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkrivena ilegalna topionica

Prijepolje -- skoro mesec dana radila je, kako se ispostavilo, ilegalna topionica olova u prijepoljskom selu Međani, na izvoru reke Mileševke.

U dve peći na Ledini, između puta za Međane i Aljinovačkog potoka, na imanju seljaka Tomislava Rvovića, danima se pretapalo olovo iz starih akumulatora. Vođa četvoročlane ekipe bio je njegov sin, Predrag Rvović iz Rasne kod Požege. Da li je riblji svet, ali i okolno zemljište, zatrovano, znaće se tek pošto ekološki inspektori >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << završe potrebne analize.

Slučaj je otkriven zahvaljujući godišnjem odmoru, koga u rodnom selu supruge provodi Ljubiša Maksimović iz Obrenovca, koji se u svakodnevnom poslu, u Termoelektrani "NIkola Tesla" susreće s procesom topljenja akumulatora.

"Svašta sam video, topljenje plastičnih akumulatora, toksičnog otpada, bacanje sa strane. To se radi već petnaestak, dvadeset dana. Ljudi koji tamo žive su stari, neinformisani, mislili su da se radi o ispitivanju rude. Ja sam video da se radi o akumulatorima, Nisam hteo da ih opominjem. Dok su vršili to pretapanje bili su potpuno maskirani, nosili su gas maske, čizme, rukavice. Ne bi bili tako obučeni da je to bezazleno, a i radio sam sa akumulatorima ranije i znam da je opasno. Voda ispari, sumpor oksid ostaje i u dodiru sa prvom kišom stvara se sumporna kiselina, koja jednim jarkom može da ide pravo u vašu rečicu", ispričao je Ljubiša Maksimović.

Inspektori zaštite životne sredine i policija intervenisali su tek na poziv Maksimovića i doneto je rešenje o zabrani rada ilegalne topionice, a uzeti su i uzorci vode i zemljišta. Građani su uznemireni jer Mileševka protiče većim delom opštine i najnaseljenijim gradskim područjem, u čijem se centru uliva u drugu reku. Međutim, tek će naknadne analize pokazati u kojoj je meri ugroženo korito Mileševke, kao i okolna flora i fauna. U ceo slučaj, zbog brutalnog narušavanja prirpode, uključen je i republički inspektor za zaštitu životne sredine, izveštava dopisnik B92 iz Prijepolja, Muharem Mutabdžija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.