Izvor: B92, 02.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Osnovati Savet za štampu"

Beograd -- Posle usvajanja jedinstvenog kodeksa novinara u Srbiji, treba formirati Savet za štampu, ocenjeno u Beogradu.

Danas je održan sastanak Asocijacije medija i OEBS-a, a predloženo je osnivanje Saveta za medije, koji bi brinuo o poštovanju osnovnih novinarskih standarda.

Na sastanku na kom su učestvovali glavni i odgovorni urednici pisanih medija u Srbiji, a koji su organizovali Asocijacija medija i OEBS, rečeno je da bi predstavnici novinara, vlasnika medija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i javnosti činili Savet za štampu, koji bi rešavao žalbe i primedbe na rad medija.

Predstavnici Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Udruženja novinara Srbije rekli su da novi kodeks novinara Srbije treba da bude usvojen do kraja ove godine, nakon čega će početi pripreme za formiranja tog medijskog saveta.

Gost skupa, profesor Francuskog instituta za štampu Univerziteta u Parizu Klod-Žan Bertran, rekao je da je Savet za štampu, kakav postoji u oko 100 zemalja sveta, najbolji instrument koji usmerava medije da bolje služe interesima javnosti.

Glavni i odgovorni urednik Blica Veselin Simonović rekao je da, posle usvajanja kodeksa, novinari i vlasnici medija treba da potpišu i osnivanje Saveta, nezavisnog tela koje će sami finansirati i koje će im nametnuti obaveznu samokontrolu.

Predstavnik Asocijacije medija i glavni i odgovorni urednik nedeljnika NIN Slobodan Reljić istakao je da se u Srbiji idejom o Savetu nastavlja posao na sređivanju medijske scene, na kojoj je svakodnevno sve više problema s vlasnicima koji smatraju da mediji služe da rade isključivo u njihovom interesu.

Glavni i odgovorni urednik lista Danas Mihajlo Ramač ocenio je da je bolje imati bilo kakvo, nego nikakvo regulatorno telo za pisane medije i da je dobro što se, uz kodeks, razmišlja i o formiranju Saveta za štampu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.