Oružje nije igračka i tačka!

Izvor: RTS, 03.Mar.2017, 11:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oružje nije igračka i tačka!

Krajem prošle godine i početkom ove, dva puta se dečja igra vatrenim oružjem završila tragično. Dečak je ubio sestru puškom, a trinaestogodišnjak se ubio pištoljem. Psiholozi kažu da su radoznalost, nedovoljno pažnje i želja da se upoznaju sa nepoznatim glavni razlozi što deca posegnu za oružjem svojih roditelja. Za predupređivanje nesreće najvažnije je bolje čuvati oružje i edukovati decu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ljudi koji su po profesiji svakodnevno u kontaktu sa oružjem najbolje znaju koje su opasnosti njegove zloupotrebe. Kažu da oni koji imaju i decu i oružje u kući moraju biti posebno oprezni.

"Razgovaram sa njim, objašnjavam mu za šta oružje služi. Naravno, dete ne sme biti u kontaktu sa oružjem, ono mora biti na bezbednom mestu, po mogućnosti postoje kase u kojima se čuva pištolj, da deca ne mogu doći do njega, i naravno oružje uvek mora biti prazno", objašnjava Radoslav Nedić, pripadnik Specijalne antiterorističke jedinice "Kobre".
Zorica Subotić iz Nacionalne asocijacije za oružje ističe da se nesreća uglavnom desi zbog nepažnje.
"Obično se to desi iz nedovoljne pažnje koja je neopodna prilikom rukovanja oružjem u svakom momentu. Na obuci se obično kaže da ne postoji oružje koje nije prazno, svako oružje je puno. Hoću reći da svaki korisnik mora da prilazi oružju tako kao da je ono napunjeno", navodi Subotićeva.
Važna prepreka između dece i oružja jeste znanje. Zbog toga je Nacionalna asocijacija za oružje pokrenula kampanju "Oružje nije igračka i tačka". Stručnjaci kažu da decu ne smete plašiti oružjem već im objasniti šta je i kako funkcioniše.
"Zabrane po pravilu nisu dobar način, jer još više bude radoznalost. Dete treba da se nauči šta da radi u slučaju kada se sretne sa oružjem, i tu postoji neka vrsta slogana – da se oružje ne dira, da se skloni odatle, jer ne znamo šta može da se desi i da se javi odrasloj osobi", objašnjava Biljana Lajović, specijalista školske psihologije.
Ako edukacija zakaže, katanci i brave mogu zaustaviti decu na ovom opasnom putu. U legalnom posedu građana je oko 960.000 komada različitog oružja. Kada se podnese zahtev za registraciju, policija mora da utvrdi da li osobe koje poseduju oružje imaju adekvatno mesto za čuvanje – metalne kase ili ormare koji se zaključavaju.
"Postoji obaveza svih vlasnika oružja da ga tokom skladištenja na bezbedno mesto razdvoje od municije, to je jedan od zakonskih uslova. Druga preporuka je da eventualno to oružje rastave ili, ako se radi o revolverima, da imaju određenu bravicu koju će zaključati a ključ držati kod sebe", navodi Miljko Simović iz Ministarstva unutrašnjih poslova.
Onima koji ne obezbede oružje i dozvole da ono dođe u posed neovlašćenih osoba prete novčana ili zatvorska kazna i oduzimanje vatrenog oružja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.