Oboreni svi rekordi

Izvor: Politika, 02.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oboreni svi rekordi

Prosečna temperatura ovog januara u Beogradu bila je 7,6 stepeni, a čak 22 uzastopna dana živa na termometru bila je iznad desetog podeljka

Mesec koji je za nama, s prosečnom temperaturom od čak 7,6 stepeni, najtopliji je januar od 1887, odnosno otkako se u našem glavnom gradu prate vremenske prilike, saznajemo u Meteorološkoj opservatoriji Beograd. Time je oboren dosadašnji rekord iz 1948. kad je prosečna januarska temperatura bila "samo" 7,1 stepen.

Kakvu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << smo zimu do sada imali možda najbolje pokazuje činjenica da je prosečna januarska temperatura u proteklih 120 godina u Beogradu bila 0,1 stepen. To znači da su prošlog meseca temperature bile za čak 7,5 stepeni više od ovog proseka.

– Na osnovu svih statističkih pokazatelja, jasno je da je januar 2007. bio veoma topao, a pojedine dane mogli bismo okarakterisati kao ekstremno tople za ovo doba godine. Prošlog meseca zabeležena su čak 22 uzastopna dana sa temperaturama iznad 10 stepeni i samo nekoliko dana sa temperaturom u "minusu". Najtoplije je bilo 21. januara kada je izmereno 17,8 stepeni, a najhladnije 28. januara, kada je izmereno 1,5 stepeni – kaže Marija Miladinović, iz Meteorološke opservatorije Beograd.

Slične vremenske prilike bile su i u drugim delovima Srbije. U Timočkoj krajini, na primer, temperatura je u nekoliko navrata prelazila 20 stepeni, što odavno nije zabeleženo. Zato, na visinama ispod hiljadu metara snega ovog januara nije bilo ni u "najavi".

Mada će narednih dana biti nešto hladnije, sva je prilika da građani naše republike ni u prvoj polovini februara neće osetiti pravu zimu. Jer, ovog vikenda sneg se očekuje samo na planinama, dok će u nižim predelima padati kiša i susnežica. Početkom sledeće nedelje biće sunčano i umereno toplo, uz temperature između šest i osam stepeni. Žitelji Srbije beli pokrivač mogu videti samo na Kopaoniku, gde je njegova visina juče iznosila 47 santimetara i u okolini Sjenice gde ga ima devet santimetara, dok ga na Zlatiboru i Tari mnogim drugim planinama gotovo uopšte nema.

Jedan od pokazatelja promene klime jeste i činjenica da je u Beogradu prosečna januarska temperatura u poslednjih 120 godina bila 0,1 stepen, a u poslednje tri decenije čak 1,2 stepena. Osim ove godine, neobično topli su bili i januar 1936, 1948, 1990, 2001. i 2002. godine. Za razliku od njih, prosečna januarska temperatura u Beogradu daleke 1893. bila je minus 9,4, a ratne 1942, kada su se Dunav i Sava zbog debelog leda mogli prepešačiti, minus 7,7 stepena. Najhladniji dan januara bio je 21. 1. 1893. kada se živa na termometru spustila na neverovatnih minus 25,1, a najtoplije je bilo za Božić 2001 – plus 20,7 stepeni.

Jovan Gajić

[objavljeno: 02.02.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.