Izvor: B92, 07.Jul.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležen Dan ustanka

Beograd -- Dan ustanka naroda Srbije - 7. juli obeležen je širom Republike, a centralna manifestacija održana je u Beloj Crkvi kod Krupnja.

Manifestaciju u Beloj Crkvi, u znak sećanja na 7. juli 1941. godine, kada su partizanske jedinice otpočele u Drugom svetskom ratu borbu protiv okupatora, organizovali su SUBNOR i Ministarstvo rada i socijalne politike.

Predstavnici Ministarstva odbrane položili su venac na bistu narodnog heroja Žikice Jovanovića Španca, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji je podigao ustanak u Beloj Crkvi pre 67 godina.

Poštu poginulim borcima i građanima Srbije od 1941. do 1945. godine odali su i predstavnici Ministarstva rada i socijalne politike, Ministarstva kulture i Republičkog odbora SUBNOR-a.

Povodom 67. godišnjice ustanka, delegacije Izvršnog veća Vojvodine, pokrajinskog, gradskih i opštinskih odbora SUBNOR-a položile su vence na Spomenik slobodi na Fruškoj gori.

U čačanskom Spomen parku, na humku koja simboliše stradanje 4.642 pala borca i žrtava rata, vence i cveće položili su predstavnici Skupštine grada, SUBNOR-a, Društva za gajenje tradicija oslobodilačkih ratova od 1912. do 1918. godine, socijalista, komunista, mesne zajednice "Park " i rodbine poginulih žitelja ovog kraja u NOB-u.

Učesnici antifašističke borbe 1941-1945. godine Jagodine, Ćuprije, Paraćina, Despotovca, Rekovca i Varvarina obeležili su danas na planini Juhor, oko 15 kilometara od Jagodine, Dan ustanka.

Domaćin manifestacije bila je Boračka organizacija i opština Varvarin, a svečanost je održana na mestu Dobre vode i Bakarni kladenac gde je formiran pomoravski partizanski odred koga su činile belićka, levačka, paraćinska, ćuprijsko-rudarska i temićka četa.

Na spomen-obeležje na ovom mestu, koje se sastoji od sedam kamenih gromada, koje uz čvrstinu i jedinstvo u borbi protiv fašizma simbolizuju i broj četa sa ovog područja, položeni su cveće i venci.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dan ustanka kod "Slobode"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Jul.2008

NOVI SAD - Dan ustanka naroda Srbije u Drugom svetskom ratu 7. juli, danas je na Iriškom vencu tradicionalno obeležen u organizaciji SUBNOR-a Vojvodine...Na spomenik "Sloboda", simbol narodnosolobodilačkog otpora fašističkim okupatorima, vence palim borcima položili su predstavnici Izvršnog...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.