Novi sjaj starih fasada

Izvor: RTS, 10.Maj.2015, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi sjaj starih fasada

Mnoge prestoničke zgrade sa zapuštenim i oronulim fasadama čekaju da zablistaju nekadašnjim sjajem. Osim što ružno izgledaju, opasne su za prolaznike. Posle nekoliko slučajeva povreda nadležne gradske službe su konačno krenule sa saniranjem. Najavljuje se i obnova 200 fasada na kućama koje su pod zaštitom kao spomenici kulture.
Do kraja maja trebalo bi da bude sanirano svih 800 fasada u gradu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za koje je procenjeno da ugrožavaju bezbednost građana. Najzapuštenije zgrade su na najskupljim lokacijama u centru Beograda. Tu je i najviše prolaznika.

Za oko 3.500 fasada neophodna je potpuna rekonstrukcija, a među njima je nekoliko stotina koje su spomenici kulture.
Gradski menadžer Beograda Goran Vesić rekao je da je u ovom trenutku urađeno 30 projekata i da će se do kraja godine završiti do 200 projekata koji daju osnov da se saniraju te fasade.
"Počeli smo sa projektom donatorstva u smislu da smo pozvali kompanije da ulažu, već smo dobili nekoliko kompanija koje su pristale da obnove fasade i da tu stoje njihove ploče kako su obnovili. Okrenućemo se prema fondovima koji se bave zaštitom kulturne baštine i prema fondovima EU", kaže Vesić.
Izdvojeno je sedam celina u okviru užeg gradskog jezgra, koje će prvo biti obnovljene.
Tatjana Videnović iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda kaže da sedamdeset fasada tek treba da se projektuje.
"Određeni su prvi potezi: potez Brankove ulice, Zelenog venca i Prizrenske ulice, drugi potez je Pop Lukina ulica i prostorno područje kulturno-istorijske celine Kosančićev venac, a treće je Karađorđeva ulica od Kameničke ulice do Pariske", kaže Tatjana Videnović.
A na Kosančićevom vencu ima onih koji su decenijama čekali na dozvole za obnovu svojih kuća.
Na kući broj 13 je zaobljena niša u kojoj nedostaje bista kosovskog junaka Ivana Kosančića, po kome je taj kraj dobio ime. Bistu je 1895. izradio vajar Petar Ubavkić, a pre nekoliko godina vandali su je oštetili. Od tada čeka u podrumu dok se ne obnovi fasada.
Jelica Ivanović iz Udruženja građana za zaštitu kulturnog dobra "Kosančićev venac" kaže da sami mogu da renoviraju fasadu i potporni zid.
"Godine 2005. smo dobili informacije od Grada da će biti sanirano pet fasada, a samo dve su urađene", kaže Ivanovićeva.
Kako najavljuju u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Beograda, prve fasade će početi da obnavljaju na jesen.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.