Novi pogoni protiv zagađenja

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 19.Feb.2010, 08:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi pogoni protiv zagađenja

SMEDEREVO - Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić obišao je juče železaru "Ju-Es stil Srbija" u Smederevu i upoznao se sa prednostima nove opreme za zaštitu životne sredine, u koju je uloženo oko 60 miliona dolara.

Dulić je, nakon obilaska svih postrojenja, podsetio da je 2008. godine Ministarstvo potpisalo sa "Ju-Es stilom Srbija" protokol o razumevanju, kojim se ta kompanija obavezala da uloži novac u opremu za zaštitu životne sredine. Prema njegovim >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << rečima, to je dobar primer kako se, uz mnogo napora, investicija i saradnje, može dovesti do toga da zagađenje vazduha, vode, zemljišta bude ispod dozvoljenih granica.

Ministar je sa predstavnicima "Ju-Es stila Srbija" razgovarao i o monitoringu vazduha, a bilo je reči i o popravci postojeće opreme i postavljanju nove merne stanice.

Govoreći o budućim investicijama, ministar Dulić je naveo da će u narednom periodu u Srbiju moći da se dopreme samo novi pogoni, rađeni po najsavremenijim tehnologijama, a ne stara, već korišćena postrojenja iz drugih država.

- Samo tako se zagađenja mogu dovesti na minimum - rekao je Dulić i dodao da se nada da će, zahvaljujući novoj opremi, u Smederevu zagađenje predstavljati "samo slučajnost, a ne običaj".

Dulić je najavio da će "Ju-Es stil Srbija" sledeće godine "ući u proces za dobijanje integrisane dozvole za postrojenja".

Generalni direktor te kompanije Metju Perkins ocenio je da je u železaru uložena jedna od najvećih ekoloških investicija u Srbiji i ukazao da oprema ispunjava sve uslove predviđene sporazumom, potpisanim sa Ministarstvom životne sredine i prostornog planiranja.

Perkins je obećao da će kompanija nastaviti da radi na očuvanju životne sredine i bezbednosti u radu, dok je gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević istakao da je investicija od 60 miliona dolara u nove sisteme zaštite životne sredine od velikog značaja za taj grad.

- Očekujem da će i druge fabrike u Srbiji investirati u zaštitu životne sredine kako bi smanjili zagađenje. To je, ipak, i jedna od obaveza Srbije na putu ka Evropskoj uniji - podsetio je Umičević.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.