Izvor: B92, 12.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nevreme protutnjalo Srbijom

Beograd, Valjevo -- U Beogradu danas popodne za vreme jake kiše nastao saobraćajni kolaps, prestali da rade semafori u centru grada.

Jaka kiša koja je jutros padala u Srbiji dovela je do izlivanja reke Ljubostinje koja teče kroz Valjevo, dok je jedan deo grada ostao bez struje. U Hidrometeorološkom zavodu kažu da je još rano da se procenjuju štete na usevima i da će preliminarni rezultati biti prikupljeni večeras.

Đorđe Kardum iz HMZ–a za B92 objašnjava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da kiša i nevreme koji su zahvatili šire područje Srbije ne bi trebalo da nanesu velike štete usevima, ali i da je šteta na nekoliko useva već prijavljena.

"U celoj Srbiji praktično ima olujno gradonosnih oblaka, tako da je naš sistem i svi radarski centri u praćenju i u dejstvima na gradonosne oblake. U Beogradu jeste bio kumulonimbus praćen jakim padavinama i bilo je poneko zrno pojave grada i olujnog vetra. Iznad same teritorije grada bilo je zabrane za dejstvo od strane Kontrole leta zbog preleta aviona i rada Surčinskog aerodroma", kaže Kardum.

Miroslav Mišić, šef Hidrološke reonske stanice u Valjevu za B92 je potvrdio da se reka Ljubostinja izlila u gornjem toku i procenio da je za oko dva sata palo od 15 do 20 litara kiše.

"Kiša je bila jakog intenziteta u kratkom vremenskom periodu, tako da je došlo do izlivanja reke Ljubostinje u Valjevu u gornjem toku, tako da se reka izlila u delu grada Zbratimljenih gradova, fabrike Krušik i u donjem toku", kaže Mišić. Zbog izlivanja reke u valjevskim naseljima Milivoja Bjelice, Zbratimljenih gradova, Radničkoj koloniji i Senjaku voda ulazi u podrumske prostorije. Dežurni u Vatrogasnoj jedinici kažu da su sve njihove ekipe na terenu i da već saniraju posledice izlivanja Ljubostinje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.