Izvor: B92, 23.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neefikasan sistem presađivanja

Beograd -- Sistem presađivanja organa u Srbiji nije efikasno ustanovljen, a svest o potrebi doniranja organa nedovoljno je razvijena.

Zaveštanjem organa jedan čovek može da spase sedam života. Presađivanje je jedini spas za bolesnike kod kojih su teško oboleli ili nepovratno otkazali pojedini organi. U Srbiji je tokom poslednje tri decenije izvedeno nešto više od 1.200 transplantacija, što je malo u poređenju sa zemljama u okruženju, a samo u Češkoj ili Poljskoj godišnje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bude izvedeno više od 400 ili 500 takvih zahvata.

Teške bolesti bubrega dovode do njihovog propadanja i prestanka rada. Prvi spas je dijaliza, ali mučan život vezan za aparate prate i brojne komplikacije kao što su anemija, upala jetre, slabljenje srca i pluća.

Transplantacija je jedina nada za izlečenje i nastavak normalnog života. U Srbiji na zdrav bubreg čeka oko 1.000 bolesnika, uglavnom mladih i radno sposobnih.

"Imam 23 godine i već pet godina se lečim. Jedini način da se moj život spase je bila transplantacija. Majka mi je darovala bubreg i sada se dobro osećam, kao da sam se ponovo rodio", kaže Nebojša Ilišević, kome je urađeno presađivanje.

Natalija Bujak čeka transplantaciju bubrega i kaže da je na dijalizi osam godina. "Ne smemo da jedemo voće i povrće, ne smemo da pijemo mnogo vode. Željna sam svega, da se najedem i da se napijem", kaže ona.

Njena majka Eržebet, potencijalni davalac bubrega, kaže da svakoga dana vidi kako joj se kćerka muči. "Postoji mogućnost da dam bubreg, ako su moji još dobri jer imam 65 godina. Nadam se da ću uspeti, ako ne onda ne znam, mene to jako pogađa", kaže ona.

Zaveštanje organa

Građani koji žele da zaveštaju organe ili da dobiju informacije o tome, mogu se obratiti Institutu za transplantaciju Vojno-medicinske akademije, na telefon 011/367-0784.

U 2007. je presađeno 40 bubrega, ali bi broj trebalo da bude makar 10 puta veći. U Srbiji se transplantacija najčešće izvodi sa živih davalaca.

Svest o zaveštanju organa ili davalaštvu u slučaju moždane smrti još je nedovoljno razvijena. A dati organ često znači bukvalno pokloniti život.

"Posle transplantacije bubrega dolazi do oporavka gotovo svih funkcija i svih organa i tkiva. Mlađe žene u fertilnom periodu mogu da rađaju. Ono što je problem kod nas je da pojam davalaštva ne nailazi na značajan odziv", kaže Radmila Blagojević-Lazić, predsednica Sekcije za transplantaciju organa.

Ove godine u Srbiji nije urađeno nijedno presađivanje jetre ili srca. U Ministarstvu zdravlja kažu da nije problem u nedostatku organa, već u tome što sistem ne funkcioniše dobro, ali u nedovoljnom angažovanju lekara.

"Mi smo uradili sve da za transplanataciju srca bude ovlašćena klinika Dedinje, za jetru Klinički centar i Vojno-medicinska akademija, da budu napravljeni timovi za eksplantaciju i transplantaciju", kaže ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

"To može da se desi u dva sata noću, u šest posle podne, u subotu, u nedelju, a ako niste reagovali u tom trenutku kasno je. Imate sistem ili ga nemate", kaže on.

Srbija treba da postane i deo sistema Eurotransplant, u koji su već ušle Slovenija i Hrvatska. Ovu priču možete i gledati klikom na donji prozor.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.