Naslednice Mage Magazinović

Izvor: Politika, 01.Jan.2013, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naslednice Mage Magazinović

Nastavljajući Magino delo, čijim imenom se diče, mlade balerine iz Užica i Beograda osvajaju i evropske nagrade

Užice – Zvezda Marije Mage Magazinović opet sija evropskim sjajem. Ta hrabra i produhovljena dama utirala je put ženama u društveni život kod nas unoseći evropske vrednosti na prostore Srbije, a danas, bezmalo pola veka posle Magine smrti, ime joj opet osvaja pozornice u metropolama. Ovog puta, preko mladih naslednica njenog dela.

Ovog meseca >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << su se na internacionalnom takmičenju u Pragu mlade balerine iz Užica i Beograda, članice baletskog studija „Maga Magazinović”, okitile vrednim priznanjima: osvojile su četiri prva mesta u konkurenciji više od 700 igrača iz 15 zemalja, među 195 koreografija. Tri nagrade pripale su članicama baletskog studija iz Užica u kategoriji klasičnog baleta u mini i dečjem uzrastu te u savremenom baletu seniorki (Andrea Simić), a jedna nagrada pripala je mladim balerinama iz Beograda. Već je iza baletskog studija „Maga Magazinović” prestižno zvanje sveukupnog pobednika na Internacionalnom festivalu igre u Kušadasiju, kao i niz domaćih priznanja.

Tako, uz igračke uspehe, mladost i umetnost sada zbližavaju Užice i Beograd, kao što je to svojom karijerom činila Maga Magazinović (1882–1968). Rodila se u Užicu, u naselju Carina, i u gradu na Đetinji završila je četiri razreda „realke”. Njen otac dobija potom posao krojača u Narodnom pozorištu u Beogradu, kada je Maga kročila u izazovni svet umetnosti. Počela je da igra i peva u društvu „Obilić”, a 1904. završava Filozofski fakultet. Hrabra i rešena da uspe i tamo gde za žene tada nije bilo mesta, ubrzo je u tek osnovanoj „Politici” počela da radi kao prva žena novinar na ovim prostorima. No Evropa ju je stalno mamila, pa odlazi u Nemačku da doktorira, savlada ritmiku i usavrši nemački jezik. Tamo je učila baletsku umetnost i glumu kad najpoznatijih umetnika tog doba. Sa zavidnim znanjem vraća se u Srbiju posle četiri godine i utemeljuje moderni balet, sa plesnom školom kakvu tada ni Pariz nije imao. Bila je žena evropskog obrazovanja i širine, zaslužna za kulturu svog naroda, a uvek samosvojna, prva srpska feministkinja. Umrla je 1968. u Beogradu.

Njen rodni grad se, posle decenija zaborava, tek u novije doba setio Mage. Najpre je 2000. godine u Užicu organizovana izložba o njenom životu i delu, godinu zatim predstavljena njena autobiografska knjiga „Moj život”, a u jesen 2003. ulica u centru grada koja vodi pored zdanja užičkog Narodnog pozorišta nazvana ja Ulicom Marije Mage Magazinović.

Baletski studio koji nosi njeno ime osnovan je novembra 2008. godine. Okuplja nadarene devojčice od predškolskog uzrasta do punoletstva iz Užica i Beograda. Uspešno ga, kao pedagog i koreograf, vodi diplomirana baletska igračica Dunja Mahorčić.

– Ovo što postižemo pokazuje nam da smo na pravom putu ka negovanju istinskih vrednosti, očuvanju umetnosti za decu i sveukupnom kulturnom obrazovanju mladih što je i svrha postojanja ovog studija – ne krije zadovoljstvo postignutim Dunja. A zadovoljne su i mlade balerine. Već je na glasu među užičkim devojčicama biti članica studija koji nosi Magino ime. Jedna od njih, Jelisaveta Jevtić, najbolja učenica sedmog razreda užičke OŠ „Dušan Jerković”, kaže da bavljenje baletom, uz putovanja i sticanje prijateljstava, za nju predstavlja pravo zadovoljstvo.

– U Pragu je bila veoma jaka konkurencija, ali smo se potrudile i osvojile prvo mesto, kao i naše drugarice iz mlađe grupe te grupa iz Beograda. Sve to je ostvareno ipak najviše zahvaljujući našoj nastavnici Dunji – ističe Jelisaveta, jedna od onih koje su krenule umetničkim tragom Mage Magazinović.

Branko Pejović

objavljeno: 02.01.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.