Izvor: B92, 18.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lezbijkama pravo da daju krv

Beograd -- Ženama homoseksualkama konačno je dozvoljeno dobrovoljno davanje krvi.

Pri popunjavanju upitnika, lezbijke su bile diskvalifikovane potvrdnim odgovorom na pitanje "da li ste ikada imali seksualne odnose sa osobom istog pola". Međutim, ogranizacija za lezbijska ljudska prava "Labris", ukazala je na diskriminaciju i time uticala da Institut za transfuziju krvi pripremi novi upitnik, bez spornog pitanja.

Ispred autobusa za dobrovoljno davanje krvi na beogradskom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Trgu Republike, juče se okupilo desetak devojaka. Znale su da ovog puta neće biti odbijene kao u maju, jer je Institut za transfuziju krvi Srbije uvažio njihov protest povodom diskriminacije lezbijki.

"U upitniku je bilo pitanje da li sam imala seksualne kontakte sa osobom istog pola i kada sam rekla da jesam, rekli su mi da ne mogu da dam krv jer spadam u rizičnu grupu, zato što sam lezbijka. Osećaš se kao osoba drugog reda kada ti se ne dozvoljava nešto što svi ostali mogu, bez pravog razloga. Dečko sa kojim sam razgovarala rekao je da ne mogu da garantujem za svoju partnerku da li je ona imala rizično seksualno ponašanje. A ko to može da garantuje? Htela sam da ga pitam da li on može da garantuje za svoju devojku?!”

Gordana Antuljeskov iz Instituta za transfuziju krvi kaže da su pitanja sada usmerili ne na rizične grupe, već na rizično ponašanje. "Dakle, jedno od pitanja je i da li ste ikad imali seksualne odnose sa osobom koja je imala analne seksualne odnose, sa osobom čije vam dotadašnje seksualno ponašanje nije poznato i da li ste vi imali analne seksualne odnose tokom proteklih 6 meseci. U Institutu za transfuziju krvi Srbije ne rade homofobičari, naravno, nama su svi davaoci krvi isti. Kada nam je skrenuta pažnja, naravno da smo se pozabavili tim pitanjem, ispravili smo grešku. Jednostavno, nama je najvažnija bezbedna transfuzija", rekla je Antuljeskova.

Novi upitnik sa drugačije definisanim pitanjima za davaoce krvi, biće usvojen i zvanično u upotrebi od početka sledeće godine. Do tada, lezbijke mogu dati krv jer su lekari obavešteni o premeni stava prema njima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.