Izvor: Blic, 27.Apr.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lazareva subota i Cveti

Lazareva subota i Cveti

U celom pravoslavnom svetu praznik Lazareva subota ili Vrbica je najpopularniji praznik među decom. To je dan kada Crkva slavi čudo koje je Isus učinio podigavši iz mrtvih svog prijatelja Lazara - Lazarevo vaskrsenje.

Isus Hristos je stigao u Vitaniju četiri dana posle Lazareve smrti i tamo zatekao Lazareve sestre Martu i Mariju kako gorko plaču. Iako im je saopštio da će Lazar vaskrsnuti, i sam je zaplakao na putu do groba.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Hristos plače jer je u smrti svog prijatelja sagledao trijumf smrti u svetu, koju Bog nije stvorio, a koja gospodari svetom. Na Hristovu zapovest: 'Lazare, izađi napolje!', Lazar je vaskrsao. Ovom zapovešću Hristos objavljuje rat smrti.

Po predanju Crkve, Lazar je kasnije bio episkop na Kipru.

Lazareva subota je i krsna slava srpskog patrijarha Pavla.A Hristos je sutradan svečano ušao u Jerusalim na magarcu, dočekan od mnoštva ljudi i dece sa palminim grančicama u rukama, pozdravljan starim pozdravom kojim su Jevreji pozdravljali samo cara. To je bilo na Cveti.

Nošenje palminih grančica koje simbolišu mir i ljubav je zadržano do dana današnjeg, s tim što umesto palmi nosimo grančice od vrbe, biljke koja među prvima olistava sa proleća. Otuda ime praznika - Vrbica.

Toga dana u svim pravoslavnim hramovima služi se svečana večernja služba sa litijom tj. povorkom naroda.

U Srbiji su Cveti praznovane i kao narodni praznik jer je tog dana 1815. godine Miloš Obrenović, vođa Drugog srpskog ustanka, podigo narod protiv Turaka kod crkve u Takovu. J. K.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.