Izvor: B92, 23.Dec.2009, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Laboratorija za kontrolu hrane

Beograd -- U Zemunu je otvorena Nacionalna referentna laboratorija u kojoj može da se kontroliše ispravnost hrane, koja je neophodna da bi se hrana izvozila u zemlje EU.

Pored Uprave za agrarna plaćanja, referentna labaratorija je druga ustanova koja je otvorena na zahtev EU. Referentna nacionalna laboratorija u Zemunu će biti u potpunosti kompatibilna sa standardima kontrole hrane Evropske unije. Na taj način laboratorija će biti u stanju da izdaje izvozne i uvozne dozvole >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i uverenje koje će biti važeće u zemljama Unije.

"Sada kada je na snagu stupio prelazni sporazum ovo je najvažniji korak kako bi se tržište EU od pola milijardi ljudi otvorilo za Srbiju. Investiraćemo još pet miliona evra u ovu labratoriju i spremni smo da i dalje investiramo u ovakve projekte”, navodi zamenik glavnog izaslanika EU, Adrijano Martins.

U nacionalnoj laboratoriji biće banka gena retkih autohtonih biljnih vrsta, konrola ostataka antibiotika i pesticida u hrani, a i kontrola zaraznih i zoonotskih bolesti životinja kao što je na primer bolest ludih krava.

Osim toga ova laboratorija će kontrolisati rad svih drugih laboratorija u zemlji tako da rezultati analiza neće biti pod uticajem komercijanih interesa.

"Evropska unija ima najsavremeniji sistem kontrole ispravnosti hrane, na ovaj način uz ovu laboratoriju mi se svrstavamo u zemlje koje prate ispravnost hrane na trpezama stanovnika”, kaže ministar poljoprivrede Saša Dragin.

Otvaranje nacionalne laboratorije je korak koji je poljoprivredu Srbije približio Evropskoj uniji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.