Izvor: B92, 11.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuršumlija: Televizija i SMS

Kuršumlija -- Urednik TVK iz Kuršumlije kaže da je izložen hajci od strane lokalih političkih moćnika.

Posle pravosnažne presude Okružnog sudu u Prokuplju, kojom je urednik lokalne televizije u Kuršumliji, Slavko Savić, zbog navodne klevete osuđen na uslovnu kaznu zatvora od četiri meseca, republičko Javno tužilastvo je od Vrhovnog suda Srbije tražilo da se presuda ukine, a predmet vrati Okružnom sudu na ponovno odlučivanje.

Urednika lokalne TVK je Okružni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sud u Prokuplju osudio zbog, kako se navodi u presudi, emitovanja SMS poruka uvredljive sadržine, koje su se odnosile na odbornika vladajuće koalicije u Skupštini opštine Kuršumlija Slavoljuba Ilića.

U zahtevu Javnog tužilaštva se navodi da se traži ukidanje presude između ostalog i zato što je po novom krivičnom zakonu za klevetu predviđena isključivo novčana kazna, a ne i zatvorska. Savić kaže da je ovo samo jedan od tri sudska spora koja protiv njega vode lokalni funkcioneri. On kaže da su ove tužbe nastavak hajke protiv njega i lokalne televizije, i da ne očekuje pravedno suđenje.

"Ti ljudi koji me proganjaju žele da mi nametnu makar i najmanju kaznu za krivično delo, kako bih otišao u zatvor, jer u poslednjem rešenju se kaže da ukoliko načinim bilo kakvo krivično delo, biće aktivirana kazna od četiri meseca zatvora", kaže za B92 Savić.

U međuvremenu su veliko interesovanje za ovaj slučaj pokazale brojne međunarodne organizacije za zaštitu novinara, kao i kancelarija OEBS-a u Beogradu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.