Izvor: B92, 26.Maj.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kovačević protiv Đelićevog predloga

Beograd -- Za univerzitet u Beogradu neprihvatljiv je predlog da fakultetima umesto 40 bude oduzeto 24 odsto sopstvenih prihoda, izjavio je rektor Branko Kovačević.

"Za nas je to neprihvatljivo i ostajemo pri odluci da nam se ništa od sopstvenih prihoda ne oduzima", rekao je rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević. Ministar za nauku Božidar Đelić najavio je da će fakultetima biti predloženo da da umesto 40 odsto svojih prihoda u budžet uplaćuju 24 procenta. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Kovačević istakao je da će se o predlogu ministra Đelića izjasniti svi državni univerziteti, kao i da će to biti tema sednice Konferencije univerziteta Srbije, zakazane za ponedeljak 1. jun.

"Sa jedne strane, država nam ne daje pare, a sa druge ne dozvoljava da sami zarađujemo", rekao je Kovačević i dodao da se radna grupa za pitanje finansiranja fakulteta nakon Đelićeve izjave, praktično vratila na početak.

On je naglasio da je do sada bio optimista i da je verovao da ministri Žarko Obradović i Božidar Đelić razumeju problem.

Kovačević ponovo rektor

Rektor Beogradskog univerziteta Branko Kovačević ponovo je kao jedini kandidat, izabran na tu funkciju za period od tri godine.

Na sednici Saveta univerziteta za prorektora za nastavu izabrana je profesorka Matematičkog fakulteta Neda Bokan, za međunarodnu saradnju profesor Stomatološkog fakulteta Vojislav Leković, dok će prorektor za finansije biti profesorka Fakulteta

organizacionih nauka Nevenka Žarkić-Joksimović.

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić izjavio je da će fakultetima biti izložen predlog radne grupe o finansiranju fakulteta posle rebalansa budžeta.

Predlogom je bilo predviđeno da javna preduzeća i institucije 40 odsto sopstvenih prihoda usmere u budžet. Senat Univerziteta u Beogradu zatražio je da se državni univerziteti izuzmu iz tog propisa. Vlada i dalje insistira na odredbi kojom će se onemogućiti da fakulteti povećaju školarine, rekao je Đelić, gostujući u emisiji "Kažiprst" na RTV B92.

"Potrebna je solidarnost celog budžeta prema nauci i visokom obrazovanju, tako da ćemo predložiti da za njih postoji izuzetak oko ovog principa sopstvenih prihoda, to jest da se ti sopstveni prihodi, tih 40 odsto, ne prelivaju u budžet", rekao je on.

"Uslov za to je da od tih 40 odsto 16 odsto bude ostavljeno fakultetima, ali da bude upotrebljeno ne za plate, nego isključivo za materijalne troškove - struja, voda, funkcionisanje samih fakulteta, a preostalih 24 odsto - procena je da će to iznositi nekih 1,5 milijardi dinara do kraja ove godine, da se slije u jedan budžet solidarnosti", naveo je on.

Sredstva koja se sliju u budžet solidarnosti raspoređivaće se u institucije koje su u teškom finansijskom položaju, a odluku o tome doneće zajedno Ministarstvo finansija, prosvete i nauke, kao i predstavnicii instituta i studenata.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Djelićev predlog neprihvatljiv za Univerzitet

Izvor: S media, 26.Maj.2009

Rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević izjavio da je za taj univerzitet neprihvatljiv predlog potpredsednika Vlade Srbije i ministra za nauku i tehnološki razvoj Božidara Djelića, prema kome će fakultetima umesto 40 odsto biti oduzeto 24 procenta sopstvenih prihoda. .."Za nas je to neprihvatljivo...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.