Kon: Sutra razmatranje situacije

Izvor: B92, Tanjug, 14.Dec.2009, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kon: Sutra razmatranje situacije

Beograd -- Epidemiolog Predrag Kon najavio je da će sutra biti razmatrana epidemiološka situacija u Srbiji, kako bi se donela odluka o eventualnim vanrednim merama.

Predsednik radne grupe za praćenje virusa novog gripa Predrag Kon je podsetio da su te mere vrlo jasno definisane proglašenjem epidemije 11. novembra, a da je sada potrebno doneti odluku kako i gde će se one primenjivati.

Mere koje se tiču vanredne imunizacije i zabrane javnog okupljanja, koje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se odnose i na škole i predškolske ustanove, donete su u okviru samog proglašenja epidemije i "sada je samo pitanje konkretizacije svake mere i nadležnosti ko te mere sprovodi".

Kon je ukazao da postoji mogućnost da se donese i zabrana javnog okupljanja, precizirajući da će se takva mera doneti samo ako dalji razvoj epidemiloške situacije pokaže da je to neophodno.

On je ocenio da bi u ovoj situaciji bilo besmisleno zabraniti javna okupljanja, održavanja koncerata ili slično, ali da bi, ako bi se pojavilo masovnije obolevanje i umiranje od novog gripa, takva mera mogla da bude doneta.

Što se tiče najavljenog ranijeg početka zimskog raspusta za školarce, Kon je kazao da je Radna grupa u stalnoj komunikaciji sa Ministarstvom prosvete, a da će to ministarstvo doneti odluku u skladu s predlozima epidemiologa.

Epidemiolozi su ranije saopštili da je počeo drugi talas epidemije i da je situacija nepovoljna, a Kon je naveo da je u Beogradu primećeno povećano obolevanje dece školskog uzrasta.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević smatra da bi pomeranje početka zimskog raspusta, u ovom trenutku, moglo da bude dobra mera.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.