Izvor: B92, 08.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko Vlada pomaže Guču

Beograd, Guča -- Sabor trubača u Guči počeo je danas i, uz Egzit, postao je najpoznatiji kulturni događaj u Srbiji. Čak tri Internet-prezentacije Sabora.

Tačno u 10 časova prangije sa okolnih brda označile su početak najveće smotre izvornog narodnog stvaralaštva u Srbiji i najvećeg festivala trube na svetu koji se održava pod pokroviteljstvom Vlade Srbije. Odmah potom odsvirana je saborska himna "Sa Ovčara i Kablara".

Sabor je svečano otvorio domaćin, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ministar za infrastrukturu Velimir Ilić:

"Dođite u Guču, da se zajednički provedemo. Drago nam je da će ove godine biti i premijer Republike Srpske, da će biti premijer Vlade Srbije, mnogi ambasadori, ministri, očekujemo i predsednika Srbije. Dobrodošli u Guču i nek' bude veselo", kazao je ministar Ilić,

Potpredsednik skupštine Miloljub Albijanić podgao je zastavu Dragačevskog sabora na jarbol u centru Guče pored spomenika trubaču.

Ove godine je mnogo više posetilaca iz sveta nego prethodnih godina, Austrijanci, Francuzi, Englezi, Slovenci ali i bliže komšije, Makedonci.

Za sve, ali najviše za strance koji na to nisu navikli, posebno je upečatljiv vo od 550 kilograma koji se peče u centru Guče.

Otvaranje sabora u Guči pratilo je više od 100 novinara, a posebne televizijske ekipe stigle su iz Nemačke, Madjarske, Australije, Španije, Italije i Gane.

Vlada - strateški partner Sabora

Vlada Srbije postala je strateški partner Sabora, kaže Slobodan Jolović, jedan od organizatora. "Najveći deo investicija radi lokalna samouprava i poslednjih nekoliko godina smo ostvarili značajne prihode od Sabora. Naravno, nije izostala ni pomoć Vlade Srbije", rekao je on.

On kaže da ima utisak da su izbori, period formiranja vlade i usvajanja budžeta, zakočili neke dogovorene projekte. "Nadam se da će sadašnja vlada doprineti ostvarenju jednog projekta do 2010. Planiramo da sledeće godine u Guči otvorimo Narodnu biblioteku, Muzej trube i Fakultet za ekologiju i turizam i da završimo neke infrastrukturne objekte", rekao je Jolović.

Ove godine počela je i izgradnja helidroma za helikopterski saobraćaj, a prošle godine je bilo ozbiljnih razmišljanja o terenima za golf, ali se od toga, izgleda, odustalo.

Jolović se nada da će zajedničkim radom lokalna samouprava i Vlada postići dogovoreni cilj, a to je održavanje takmičenja za prvu trubu sveta, 2010.

Poslednjih godina, kako je politička podrška Saboru trubača rasla, pojavila su se mišljenja i da je Sabor sramota za Srbiju i da Guča treba da se ugleda na Egzit, koji je, po mišljenju nekih kritičara, festival po svetskim standardima.

Bojan Đorđević, umetnički direktor festivala Ring ring u Beogradu, koji je u velikoj meri promovisao i takozvani vorld mjuzik i trubačku muziku, smatra da u Srbiji ima mesta i za Guču i za Egzit.

"Guča je festival s velikom tradicijom, ali i sa upravnim odborom ili domom kulture koji ponekad pokušava da nađe najbolji način da to plasira i da opština zaradi. U poslednjih 10 godina su malo lutali i skretali na stranputicu, ali Guča jeste ono što i treba da bude, dobar festival s dobrom muzikom i dobrom zabavom, dobrom hranom i pićem", kaže Đorđević.

On kaže da je očigledno da će Egzit i Guča postojati paralelno i smatra da ih ne treba isključivati. "Uostalom, nisu naivni oni koji reklamiraju Srbiju kroz Egzit i Guču", dodaje Đorđević.

Očekuje se da će ove godine Guču posetiti oko 500.000 ljudi, pa je posebna pažnja stavljena na pitanja bezbednosti. U kontroli saobraćaja biće primenjene rigorozne mere, najavljuju iz saobraćajne policije.

Ove godine, Sabor trubača traje od 8. do 12. avgusta. Domaćin će po treći put biti Velimir Ilić, ministar infrastrukture, a finale festivala otvoriće premijeri Srbije i Republike Srpske Vojislav Koštunica i Milorad Dodik.

Internet-prezentacije Sabora

Sabor trubača u Guči ove godine ima dve zvanične Internet-prezentacije i jednu komercijalnu prezentaciju.

Na interaktivnom sajtu festivala www.guca-2007.com mogu se pronaći duhovite asocijacije na Sabor trubača, ali i dobiti informacije o programu, smeštaju i mape puta.

Druga zvanična prezentacija 47. dragačevskog sabora trubača u Guči može se naći na adresi www.sabortrubaca.com. Sajt je postavio Centar za kulturu sport i turizam opštine Lučani "Dragačevo" Guča.

Informacije o programu Sabora, istorijatu i smeštaju dostupne su na srpskom, engleskom, francuskom i nemačkom jeziku. Postavljene su fotografije objekata za smeštaj gostiju, kao i kontakt telefoni za pronalaženje prenoćišta ili mesta za postavljenje šatora.

Sajt www.guca.co.yu namenjen je stranim posetiocima Dragačevskog sabora. On takođe nudi informacije o programu Sabora, smeštaju i mapu Srbije. Pored engleskog, nemačkog i francuskog, sajt je dostupan i na italijanskom jeziku.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.