Izvor: B92, 05.Sep.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko štrajkuje?

Beograd -- Prema zvaničnim podacima školskih uprava u Srbiji, u štrajku je 149 škola, saopšteno je iz Ministarstva prosvete i sporta.

U saopštenju se navodi da je u Beogradu, od 273 škole, 10 škola potpuno obustavilo nastavu, dok osam škola štrajkuje delimično.

Unija sindikata prosvetnih radnika saopštila je danas da je 327 škola u štrajku i da se štrajk nastavlja posle današnjih neuspelih pregovora s ministrom prosvete Slobodanom Vuksanovićem. Posle >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sastanka predstavnika Unije i ministra prosvete u Vladi Srbije, izjavu je dao predsednik Unije Miodrag Skrobonja. "Naša je stvarnost, na žalost, da su ključevi za sva rešenja u Ministarstvu finansija, a ne u Ministarstvu prosvete. Mi pregovore čekamo od 23. juna, pregovori su, ne našom krivicom, počeli prekasno, a da su počeli ranije verovatno danas ne bismo bili u poziciji u kojoj smo", kaže on.

Vuksanović je izjavio da je ipak napravljen napredak i da je Ministarstvo prosvete uradilo sve što je moglo.

Ministarstvo finansija je saopštilo da ne može da prihvati nijedan zahtev Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije. "To bi značilo podrivanje makroekonomske stabilnosti zemlje, povećanje inflacije, probijanje budžeta i stavljanje u potpuno neravnopravan položaj zaposlenih u svim drugim javnim službama", navodi to ministarstvo.

Prosvetari zbog velike inflacije zahtevaju korekciju plata za 2005, da otpremnina za odlazak u penziju bude tri prosečne plate, a da otpremnina za zaposlene za čijim radom je prestala potreba bude najmanje 200 evra po godini staža.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.