Izvor: B92, 04.Jul.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kakvu vodu piju deca u Šumadiji

Beograd -- Od 107 uzoraka vode za piće, uzetih u 107 seoskih škola u Šumadijskom orkugu, higijenski je neispravno čak 79 uzoraka.

U četiri škole nije ni bilo vode za piće tokom aprila i maja, kada je ispitivanje vršeno. Koordinator odeljenja sanitarne inspekcije, Milan Slović kaže da je doneto rešenje o zabrani korišćenja vode i to zbog fekalnog zagađenja.

"U 79 uzoraka voda je bila higijenski neispravna i to uvek i uvek sa istim uzročnikom, indikatorom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << fekalnog zagađenja, ešerihijom koli. Ešerihija koli uopšte nije zanemarljiv indikator, a ti školski objekti su loše održavani. Na našu sreću i pored ovakvog stanja koje smo zatekli u nadzoru, ni jedno dete do sad nije obolelo".

Milan Slović je rekao da je voda zabranjena za upotrebu kao i da je naloženo da se do 15. agvusta preduzmu potrebne mere kako bi voda zadovoljila osnovne sanitarno-higijenske standarde. "Ukoliko se ponovnim ispitivanjem utvrdi da u nekim školama voda i dalje ne zadovoljava higijensku ispravnost, te škole neće početi sa radom", zaključio je Slović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.