Izvor: B92, 06.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još dva privođenja za pomor ribe

Gornji Milanovac -- Danas su zbog pomora ribe u Timoku privedeni direktor i tehnolog firme "Stoko impeks".

Istražnom sudiji Opštinskog suda u Knjaževcu na salušanje su danas privedeni direktor Dragi Lazarević i glavni tehnolog Ivan Jovanović, zbog osnovane sumnje da su direktno odgovorni za zagađenje Belog Timoka i pomor ribe u toj reci.

Na konferenciji u Policijskoj upravi u Zaječaru, novinarima je saopšteno da je u toku istraživanje odgovornosti za ovu ekološku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << katastrofu.

Zbog osnovane sumnje da su odgovorni za krivično delo zagađenja životne sredine posle masovnog pomora ribe u slivu Belog Timoka, policija je juče privela direktora knjaževačkog preduzeća "Džervin" Gorana Ivkovića i direktora preduzeća "Kop - Komerc" Ninka Mitrovića iz Knjaževca.

Dvojica juče privedenih direktora su, kako je saopšteno, osumnjičeni da su u svojstvu direktora i zakupca hladnjače, pogona za prijem voća, pogona za koncentrisanje voćnog soka i pogona timoflore u vlasništvu "Džervina" zagadili vodu u slivu Belog Timoka.

Osumnjičeni su u periodu od 1. do 29. juna, kršeći propise o zaštiti, očuvanju i unapređenju životne sredine, zagadili vodu u većoj meri na širem području u slivu reke Beli Timok, usled čega je došlo do uništenja i oštećenja životinjskog sveta velikih razmera.

Knjaževačka fabrika "Džervin" u svom sastavu ima hladnjaču, koju je dala u zakup firmi "Kop - Komerc" iz Knjaževca.

Republički inspektor za zaštitu životne sredine u sredu je u Knjaževcu uručio rešenja kojima se privremeno zabranjuje rad preduzećima "Džervin -Kop komerc", "Džersi", "Stokoimpeks" i "Venus".

Rešenja su usledila posle velikog uginuća ribe 29. juna u Svrljiškom i Belom Timoku, izazvanog povećanom količinom amonijaka i velikim organskim zagađenjem, koje je svelo količinu kiseonika u vodi na minimum.

O Despotovici naredne nedelje

Rezultati ispitivanja uzorkovane vode iz reke Despotovice, kod Gornjeg Milanovca, biće poznati najverovatnije u ponedeljak, kaže vodoprivredni inspektor Srbije Žiko Bogosavljević.

Uzorci vode u sredu su upućeni na analizu u Hidrometeorološki zavod i posle tih ispitivanja trebalo bi da bude poznato ko je zagađivač. U isto vreme, Opštinskom tužilaštvu u Gornjem Milanovcu podneta je krivična prijava protiv NN lica zbog zagađenja Despotovice.

Neprijatan oštar miris i dalje se oseća blizu reke, a njenom površinom plovi beli talog. Materije koje su se našle u Despotovici izazvale su uginuće riba i biljnog sveta.

Tokom jula i avgusta vanredne kontrole reka

Republička inspekcija za zaštitu životne sredine organizovaće tokom jula i avgusta vanredene kontrole na vodama ribarskih područja na teritoriji Srbije, najavilo je danas Ministarstvo zaštite životne sredine.

Inspekcijski nadzor obavljaće se svaki dan, a u pojedinim slučajevima i u kasnim večernjim satima. Kontrolu će obavljati inspektori koji nisu mesno nadležni.

Kontrolom će biti obuhvaćene reke, prirodna i veštačka jezera. Za svakog sportskog ribolovca biće popunjena ček lista. Kontrolisaće se ribolovne dozvole, ali i način obavljanja ribolova, kao i ulov zatečen prilikom izvršavanja kontrole.

Inspekcijski nadzor će se obavljati na Paliću, Belocrkvanskim jezerima, jezeru u Deliblatskoj peščari, jezerima na Fruškoj gori, Srebrnom i Savskom jezeru.

Takođe i na jezeru Perućac i Spajići, Zaovinskom, Zvorničkom i jezeru Knić, Gružanskom, Vlasinskom, Borskom, Bovanskom, Zlatarskom, Sjeničkom, Radoinjskom, Zavojskom, Oblačinskom, Grliškom jezeru i na jezerima Šumice i Bubanj.

Kontrole će biti i na Kovinskoj plaži, jezeru Crno osoje, Ćelijama, Kanjonu reke Uvac i na rekama Tamiš, Tisa, Dunav i Sava.

Od 14. do 23. jula planiraju se inspekcijski pregledi sakupljanja borovnica na Vlasini, kao i otkupna mesta u Trgovištu i Krivoj Feji.

Kontrola će se obavljati u večernjim satima kada se sakupljači okupljaju oko otkupnih stanica i prodaju sakupljenu borovnicu.

Konkursom o sakupljanju zaštićenih divljih biljnih i životinskih vrsta za ovu godinu naznačeno je da je sakupljanje borovnice u 2007. godini zabranjeno pre 25. jula, ali iskustvo pokazuje da se to čini i pre dozvoljenog roka.

Početkom avgusta, kontrola sakupljanja borovnica biće i na području Nacionalnog parka Kopaonik.

Inspekcijski pregledi biće obavljeni uz asistenciju MUP-a Srbije, navedeno je u saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.