Iza kibicfenstera Save Stojkova

Izvor: Politika, 30.Mar.2010, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iza kibicfenstera Save Stojkova

U obnovljenom zdanju somborske Preparandije, zadužbini patrijarha Georgija Brankovića, otvorena stalna postavka najpoznatijeg slikara vojvođanske ravnice

Sombor – Svako od nas misli da je otkrio tajnu slikara Save Stojkova. I ja sam uveren da je znam: na Savinim slikama nema Vojvodine kakva jeste, na njima je ona Vojvodina kakvu tokom poslednja tri veka svi želimo. Bez obzira na to odakle smo došli, kojim jezikom govorimo, kako se krstimo ili kome se klanjamo, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << svi smo mi na Vojvodinu gledali kao na blagorodnu regiju mira i spokoja.

A pod krovom trščara, iza kibicfenstera i pod bogatim krošnjama Save Stojkova krije se naša davnašnja želja – bogat rod na plodnoj i mirnoj zemlji, stabilnost i sreća.

Ovo je u ponedeljak uveče, u obnovljenom zdanju Preparandije, zadužbini patrijarha Georgija Brankovića u Somboru, istakao predsednik vlade Vojvodine dr Bojan Pajtić, otvorajući stalnu izložbu slikara Save Stojkova.

Formiranjem retrospektivne postavke poznatog umetnika svečano su obeleženi šezdesetpetogodišnjica njegovog rada i osamdeset peti rođendan. Istovremeno, Savin rodni grad je na inicijativu Pedagoškog fakulteta dobio izuzetan muzejski i umetnički sadržaj.

Sava Stojkov, slikar panonske ravnice, njenih ljudi i predela, rođen je 29. marta 1925. godine u Somboru, kao sin prvenac u zemljoradničkoj porodici.

Završio je osnovnu i građansku školu, položio prijemni ispit na Likovnoj akademiji, ali studije iz materijalnih razloga nije mogao da nastavi. Prva ulja na platnu naslikao je još 1942. godine, a od tada do danas izlagao je na više od 320 samostalnih i preko 550 zajedničkih izložbi.

Dela Save Stojkova najčešće se svrstavaju u naivno slikarstvo, a on sam o tome nije preterano debatovao. „Slikao sam uvek onako kako mi srce diktira", znao je da kaže.

Akademik Dejan Medaković ovako je doživljavao Savino slikarstvo: „Na njegovim platnima nema nasilja prema prirodi, nema bilo kakve socijalne napetosti, već je sve čežnjivo predodređeno postizavanju jedne više harmonije. U takvim duhovnim uzletima Stojkov se vrlo rano oslobodio tragova svoje davne, polazne naive. On je prevazilazi i trajno napušta, da bi izrastao u oduhovljenog umetnika jake izražajne moći, u tvorca ličnog, a tako prepoznatljivog stila".

Svečanom otvaranju stalne retrospektive dela Save Stojkova u prostoru Preparandije prisustvovale su brojne zvanice iz političkog i kulturnog života Srbije.

-------------------------------------------------------------

Nagrade, priznanja, povelje...

Sava Stojkov je dobitnik brojnih prestižnih priznanja, među kojima su Prva nagrada na Međunarodnoj izložbi naivne umetnosti u Sanremu (1974), Velika nagrada bijenala u Milanu (1980), Nagrada u Veroni (1982, 1984), Masarikova nagrada Češke akademije umetnosti (Prag, 1996), Novembarska povelja Sremskih Karlovaca (2006), Sertifikat o izboru među 100 najznačajnijih svetskih slikara Međunarodnog biografskog centra u Kembridžu (2007), nagrada „Baštinik Vojvodine" (Novi Sad, 2008) i Vukova nagrada – najviše državno priznanje iz oblasti kulture u Srbiji (2009).

M. Mijušković

[objavljeno: 31/03/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.