Izvor: Glas javnosti, 18.Feb.2010, 13:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradiće se jeftini stanovi

BEOGRAD - Krizu u građevinskoj industriji Srbije uzrokovali su svetska ekonomska kriza, pad tražnje, investicija i kreditiranja, zaključeno je na prvom sastanku Radne grupe za izlazak iz krize građevinske industrije.

- Za građevinsku industriju su dobrodošle mere Vlade Srbije za pokretanje masovne stanogradnje i moguće je da kroz projekte vlade u 2010. godini bude izgrađeno najmanje 500.000 kvadratnih metara novih stanova, koji bi se prodavali po cenama znatno nižim od aktuelnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << tržišnih - saopštilo je Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja nakon sastanka Radne grupe.

Na konstitutivnoj sednici Radne grupe, za predsednika je izabran ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić, a članovi su i predstavnici nadležnih ministarstava, kabineta premijera, Privredne komore Srbije, kao i predstavnici građevinskih kompanija i preduzeća za proizvodnju građevinskih materijala.

Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja će kroz dopise lokalnim samoupravama urgirati za hitno izdavanje svih potrebnih građevinskih dozvola radi otpočinjanja građevinske sezone, u kojima će objasniti proceduru za pokretanje takozvane fazne gradnje koja omogućava izgradnju objekata do nivoa konstruktivnog sklopa bez potpunog završetka procedure za izdavanje građevinskih dozvola.

Kao jednu od hitnih mera, Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja preuzelo je na sebe da kroz posredovanje između građevinske industrije i komercijalnih banaka omogući eventualne reprograme kredita radi povećanja likvidnosti građevinskih preduzeća.

Ministarstvo finansija će istovremeno razmotriti poresku politiku prema građevinskoj industriji za vreme trajanja krize.

Na sastanku je razmotrena i socijalna situacija zaposlenih u građevinskoj industriji, sa posebnim osvrtom na plaćanje doprinosa za socijalno i penziono osiguranje za radnike i mogućnost pomoći od strane Ministarstva za rad i socijalnu politiku.

Razmatrana je mogućnost zajedničkog nastupa domaće građevinske operative na tržištima Afrike i Azije, koje bi država omogućila preko svojih bilateralnih kontakata.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.