Gašić: Verujem u stručnost komisija

Izvor: RTS, 07.Apr.2015, 22:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gašić: Verujem u stručnost komisija

Ministar odbrane Bratislav Gašić izjavio je u emisiji "Upitnik" da apsolutno veruje u stručnost i efikasnot istražnih komisija koje su formirane da ispitaju okolnosti pada vojnog helikoptera. Dodao je da su postojali svi uslovi za poletanje i da je zato dao saglasnost za taj zadatak.
Bratislav Gašić je rekao da je on izdao naredbu o poletanju vojnog helikoptera u akciji spasavanja bebe shodno ovlašćenjima, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zakonima i pravilima službe.

Ovde možete pogledati/preuzeti emisiju Upitnik  

Ministar odbrane je potvrdio da je novopazarska bolnica prvo tražila angažovanje helikoptera Ministarstva unutrašnjih poslova, ali da je odatle dobila odgovor da je vojska nadležna za tu akciju.
"Posle upoznavanja sa svim detaljima od nadležnog starešine, komandanta 204. vaduhoplovne brigade Predraga Bandića i doneo sam odluku da se krene u akciju spasavanja deteta", ističe Gašić.
Ukazuje da ga je brigadni general Bandić obavestio da postoje svi meteorološki i tehnički uslovi da se taj posao obavi i da je posada spremna da izvrši zadatak.
Prema njegovim rečima, bezbednost posade i putnika bila na prvom mestu. 
Gašić kaže da je u vreme nesreće, u kojoj je nastradalao šestoro odraslih i tek rođena beba, bio u Kruševcu i da je, nakon što je u 22.30 dobio informaciju da je izgubljen kontakt sa posadom, pošao za Beograd.
Ministar je u emisiji pokazao i fotografije sa naplatne rampe iz kojih se vidi u koje vreme je njegovo vozilo prošlo kroz naplatnu rampu.
Na pitanje ko je i kada odlučio da helikopter, koji je trebalo da sleti na Banjički vis kod VMA, sleti na aerodrom u Surčinu, ministar je rekao da je ta odluka doneta zbog trenutnih loših uslova, a da sada to koristi bivši režim što je "jako bezobrazno".
"To je pokušaj zamene teza... Pilot i vođa posade su odlučili bez uticaja bilo koga, zato što su bili loži meteorološki uslovi, nije bilo osvetljenja", navodi ministar odbrane.
Gašić kaže da je pilot Omer Mehić imao mnogo iskustva i da se iz objavljenih transkripta vidi da "da on prihvata da sleti na aerodrom u Surčinu" i ponovlja da sem kontrole leta niko nije uticao na posadu helikoptera.
Na pitanje zašto je načelnik Generalštaba Ljubiša Diković o akciji spasavanja obavešten kasno, odgovara da je za to nadležan operativni centar.
"Operativni centar je taj koji obaveštava sve u lancu. U medijima se pojavilo da je bio na bazenu, pa šta, on nije bio dežura. Pitanje - je li vama sporno to što je on i u komisiji - ja verujem u stručnost komisije", navodi Gašić.
Prema njegovim rečima, komunikacija vojnih pilota sa kontrolom leta svakodnevna i da tu nema nerazumevanja.
Gašić ističe da smatra da su obe komisije apsolutno kompetentne da sačine valjan izveštaj.
Ministar navodi da još uvek nije dobio poziv od Tužilaštva, ali da će se odazvati pozivu ukoliko to od njega bude zatraženo.
Upitan da li postoji spor između njega i načelnika Generalštaba oko objavljivanja svih izveštaja, Gašić navodi da želi da javnost zna sve i da se ništa ne krije.
Ministar odbrane kaže da razume što načelnik Generalštaba ne želi da se objave pojedini dokumenti jer bi skidanje oznake "vojna tajna" sa nekih dokumenata moglo da ugrozi sistem, odnosno da dovede do otkrivanja pojedinih šifri koje nisu bitne za samu istragu.
Gašić ističe da niko nije imao nameru da se slika u noći kada se desila nesreća, da sam nije nameravao da prisustvuje sletanju helikoptera, a da je bio u kontaktu sa ministrom zdravlja.
"Niko nije imao nameru da se slika", kaže Gašić i dodaje da se nesreća sada koristi za "jeftine političke poene".
Upitan da li smatra da snosi odgovornost zbog tragičnog događaja i razmišlja li o ostavci, Gašić kaže da ne snosi odgovornost zbog postupanja i svega što je učinjeno u tom slučaju i da je "apsolutno miran", jer je sve što je preduzeto urađeno po zakonu.
Ministar odbrane nema ništa protiv formiranja aktetnog odbora, koji bi ispitao ceo slučaj, ali najavljuje da će, ako dođe do toga, tražiti formiranje i anketnog odbora o svim nesrećama u vojsci u vreme dok je ministar odbrane bio Dragan Šutanovac. 
Ne zna se koje jedinice VS će ići u Moskvu
Ministar odbrane navodi da se još ne zna koje će jedinice Vojske Srbije učestvovati na vojnoj paradi u Moskvi, povodom Dana pobede, 9. maja.
Gašić podseća da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić, kao vrhovni komandant, juče u skladu sa Ustavom i zakonima o vojsci i odbrani, doneo odluku da Vojska Srbije uzme učešće na proslavi 9. maja u Moskvi.
"Ne mogu još da kažem ni brojno stanje ni jedinice koje će da učestvuju, jer mora Generalštab VS da da svoje mišljenje o tome šta je najadekvatnije", kaže Gašić.
Dodaje i da će 23. aprila biti obeleženo 200 godina postojanja Vojske Srbije u Takovu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ministar Gašić: Ja sam doneo odluku da poleti helikopter, u vreme kad se dogodila nesreća bio sam u Kruševcu i išao na aerodrom

Izvor: Večernje novosti, 07.Apr.2015

Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić izjavio je večeras da je poziv da se vojska angažuje u spašavanju bebe iz Novog Pazara, 13. marta uveče, dobio od direktora bolnice u tom gradu, posle čega je, shodno svojim ovlašćenjima i zakonima o odbrani i vojsci, doneo odluku da se angažuje helikopter....

Nastavak na Večernje novosti...

Gašić: Dao sam saglasnost za let

Izvor: Nezavisne Novine, 07.Apr.2015

BEOGRAD - Ministar odbrane Bratislav Gašić izjavio je danas da apsolutno vjeruje u stručnost i efikasnot istražnih komisija koje su formirane da ispitaju okolnosti pada vojnog helikoptera i dodao da su postojali svi uslovi za polijetanje, te da je zato i dao saglasnost za taj zadatak...Gašić je...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Gašić doneo dokaz da je bio u Kruševcu: Slike sa naplatne rampe

Izvor: Vesti-online.com, 08.Apr.2015, 08:50

Ministar odbrane Bratislav Gašić izjavio je da apsolutno veruje u stručnost i efikasnost istražnih komisija koje su formirane da ispitaju okolnosti pada vojnog helikoptera i dodao da su postojali svi uslovi za poletanje, kao i da su poštovane sve procedure i pravila službe. On je u emisiji "Upitnik"...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.