Foksterijer - Lovac teške naravi

Izvor: TvojPortal.com, 17.Avg.2011, 09:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Foksterijer - Lovac teške naravi

Jake ličnosti i vitalnosti, foksterijer je privržen ali i tvrdoglav.
Foksterijer ne može ostati neprimećen. Zategnutog tela, iskričavog oka, iskoristiće svaku priliku da potroši svoju neverovatnu energiju. Ovaj ljubimac pripada porodici malih, aktivnih pasa koji se prvenstveno nabavljaju zbog njihove veličine u lovu.


Silueta foksterijera inspirisala je čuvenog crtača stripa Eržea da nacrta lik Milua, vernog pratioca Tintina, junaka istoimenog stripa. Pametan, odan, hrabar i neverovatno izdržljiv, Milu je proslavio ovu rasu britanskog porekla. Ali, bez obzira na osobine koje su ga učinile slavnim, foksterijer može biti i nezamislivo tvrdoglav.
Da bi obuzdao tešku narav foksterijera sklonog svakojakim vragolijama, vlasnik mora da bude čvrst i odlučan. U svakom slučaju, s ovim psom mu nikada neće biti dosadno.
To je, pre svega, lovački pas koji se odgaja zbog male visine (do 39 cm), odličnih refleksa i izdržljivosti. U lovu na lisice spreman je "na sve ili ništa", bez razmišljanja izlaže život opasnosti. Foksterijer je nastao kao kombinacija više rasa terijera, pošto je lovcima na lisice bio potreban jači pas od starog engleskog belog terijera. Nova rasa zvanično je predstavljena 1860. godine na izložbi u engleskom gradu Islingtonu.

Osnovne karakteristike ovog psa su:
Male okrugle oči, idealno zatamljene i uvek živahne
Uši u obliku mobrnutog latinskog slova V savijene su prema obrazima
Repić okrenut na gore
Zategnuto, mišićavo telo sa širokim, čvrstim prednjim udovima
Krzno u tri boje: beloj, braon i mrkoj, s gustom i kovrdžavom dlakom
Jako izdužena njuška, razvijenih viličnih mišića
U suštini, to je seoski pas koji uživa u prostranstvima na svežem vazduhu. Odličnog je zdravlja i može živeti i do 15 godina.

psikućni ljubimcirase pasaFoksterijer

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.