Fakulteti bez krova nad glavom

Izvor: Blic, 15.Feb.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fakulteti bez krova nad glavom

U najtežem položaju pred predstojeću akreditaciju, koja mora biti završena do jeseni 2009. godine su Biološki i Geografski fakultet u Beogradu, koji nemaju ni svoju zgradu. Ali izgleda da se nazire rešenje za višedecenijski problem i da će Biološki i Geografski fakulteti konačno dobiti krov nad glavom.

Jedna od mogućnosti koje se pominju kao rešenje problema koje imaju Geografski i Biološki fakultet je plac od pet hektara u Novom Beogradu. Plac bi obezbedila država >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i na njemu bi, navodno, trebalo da se grade dve zgrade. Mogućnost da se Biološki i Geografski fakulteti presele na novobeogradsku lokaciju potvrdio je i Branko Kovačević, rektor Univerziteta u Beogradu.

- Odgovaralo bi nam svako rešenje samo da konačno dobijemo svoj krov nad glavom, koji nikada nismo imali. Koliko ja znam, naš fakultet bi trebalo da dobije zgradu u Ulici kneza Miloša, koja je u vlasništvu Ministarstva prosvete. Za završetak te zgrade potrebno je još dva miliona evra. Sredstva bi trebalo da se obezbede iz nacionalnog investicionog plana - kaže za „Blic" Srboljub Stanković, dekan Geografskog fakulteta.

Geografski fakultet, koji postoji od 1893. godine, od osnivanja je bio „pod kapom" nekog drugog - prvo Filozofskog, pa zatim i Prirodno-matematičkog fakulteta. Blizu 1.700 studenata sa pet različitih studijskih grupa pohađaju predavanja i vežbe na pet različitih lokacija u gradu - od Studentskog trga do Jagićeve ulice.

- Uslovi u kojima radimo su katastrofalni. Izračunali smo da po jednom našem studentu imamo samo 0,96 metara kvadratnih prostora, što znači da nikako ne ispunjavamo standarde za akreditaciju - kaže dekan Stamenković.

Oko 1.200 studenata Biološkog fakulteta, takođe, slušaju predavanja na četiri različite lokacije u gradu.

- Praktično to je jurnjava po celom gradu. Biološki fakultet je još 1995. godine počeo izgradnju zgrade u Botaničkoj bašti. Međutim, tada nije bilo rešeno pitanje dozvola, projekat nije prošao reviziju i radovi su obustavljeni. Prošle godine smo konkurisali za dobijanje sredstava iz nacionalnog investicionog plana za 2008. godinu. Nadamo se da ćemo dobiti novac i završiti zgradu koja sada predstavlja ruglo u Botaničkoj bašti. Na taj način bismo delimično rešili problem nedostatka prostora - kaže Slaviša Stanković, prodekan za nastavu na Biološkom fakultetu.

Prvi krug akreditacije se već privodi se kraju, a rezultati se očekuju početkom maja. Tada će se znati da li će dvadesetak fakulteta u Srbiji, od kojih je šest sa Univerziteta u Beogradu, dobiti dozvolu za rad i nastaviti da upisuju brucoše. U prvom krugu za akreditaciju je konkurisalo šest fakulteta sa Univerziteta u Beogradu - Stomatološki, Hemijski, Mašinski, Pravni, Elektrotehnički i Fakultet za fizičku hemiju. Svi koji ne zadovolje kriterijume koje pred njih postavlja nacionalni savet za visoko obrazovanje moći će ponovo da konkurišu za godinu dana. Ali za to vreme neće moći da upisuju nove studente.

U drugom krugu za dozvole

U drugom krugu akreditacije, koji počinje u martu, konkurisaće još šest fakulteta Univerziteta u Beogradu - Fakultet političkih nauka, Farmaceutski, Šumarski, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, Arhitektonski i Rudarsko-geološki fakultet. Rezultati drugog kruga akreditacije trebalo bi da budu poznati do kraja juna ove godine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.