FALE NITROGLICERIN, VIGANTOL, SPALMOTIL, SINACILIN...

Izvor: Kurir, 22.Jan.2011, 16:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FALE NITROGLICERIN, "VIGANTOL", "SPALMOTIL", "SINACILIN"...

BEOGRAD - U beogradskim apotekama trenutno nema desetak vrsta lekova i kapi, a i nitroglicerina ima u malim količinama i zasada moguće ga je nabaviti samo u jednoj veledrogeriji.

Osim nitroglicerina, koga u beogradskim apotekama ima u veoma malim količinama, nedostaju i kapi za bebe "vigantol", "spalmotil" rastvor, sirupi "eritromicin"i "sinacilin", tablete "kliacil"...

Međutim, u međuvremenu je u apoteke stigao "berodual" - rastvor za ihalaciju, što će pomoći onima >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << koji se tokom zimskih dana muče sa prehladama i respiratornim infekcijama.

Umesto nitroglicerina, pacijenti u apotekama mogu naći njegovu zamenu "nitrolingval" sprej, koji je skuplji, a koga sada ima u dovoljnim količinama.

Pomoćnik direktora za poslove proizvodnje, nabavku sirovina i registraciju u farmaceutskoj kompaniji "Srbolek" Olivera Marčeta kazala je da su od 23. decembra prošle godine do 10. januara ove godine veledrogerijama isporučili oko 65.000 pakovanja tog leka, a da ga sada ima u samo jednoj veledrogeriji.

Kako je kazala, njega apoteke mogu poručiti iz veledrogerije "Vega" dodajući da je u toj veledrogeriji bilo oko 15.000 pakovanja, a da je problem prouzrokovan time što apoteke od te kuće nisu nabavile lek.

Marčeta je kazala da u "Srboleku" trenutno na lageru ima oko 5.500 pakovanja nitroglicerina koja će biti prodata narednih dana.

U farmaceutskoj kući "Aktavis" naveli su da trenutno nema nestašice njihovih proizvoda i da se ne očekuje da će je biti u narednom periodu. Direktor sektora korporativnih komunikacija Maja Gedošev rekla je im zasad ne nedostaje nijedan lek i da su svi distributeri u potpunosti snabdeveni. Ona je navela da je pre nekoliko meseci u Leskovcu otvoren magacin u koji služi za skladištenje lekove samo za tržište Srbije i da je on za sada pun.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.