Dug RZZO neće ugroziti snabdevenost apoteka lekovima

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 17.Feb.2011, 07:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dug RZZO neće ugroziti snabdevenost apoteka lekovima

BEOGRAD - Dug Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje apotekarskim ustanovama od 14 milijardi dinara neće ugroziti snabdevanje lekovima i prouzrokovati nestašicu, jer su preduzete mere da se dug smanji i vrati, rekao je direktor Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje (RZZO) Aleksandar Vuksanović.

Vuksanović je za RTS istakao da je to veliki problem koji se ne može ignorisati, da se tri meseca kasni sa plaćanjem duga koji se godinama uvećavao, kao i da bi, da nisu preduzete >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << određene mere, do kraja ove godine on iznosio 30 milijardi dinara.

"Nestašice lekova nema, a ako nekog pojedinačnog leka nema na tržištu, postoji njegova zamena", dodao je on.

Vuksanović je istakao i da je snabdevanje zdravstvenih ustanova citostaticima normalno i da je završena tenderska kupovina citostatika koji su u posebnom režimu davanja, kao i citostatika na "B" listi.

"Na postojeću listu uvršteno je 150 novih zašticehnih imena čime se poboljšava broj lekova u istim terapijskim grupama i smanjuje se rizik od eventualnih nestašica", kazao je on i dodao da se u poslednje tri godine nijedan novi, inovativni lek nije našao na listi, što je nedopustivo.

Jedan od mojih prvih koraka bilo je uvođenje novih lekova i nadam se da će za oko mesec i po dana to biti završeno i da će se novi lekovi, pre svega za lečenje malignih bolesti, naći na toj listi.

On je kazao da će od 1. marta na snagu stupiti novi pravilnik o izdavanju ortopedskih pomagala koja će moći da propisuju lekari specijalisti, umesto dosadašnjih izabranih lekara i dodao da je cilj izmena da osiguranici lakše dođu do pomagala koja su im neophodna.

"Sva pomagala koja se izdaju preko apoteka, propisivaće se na rok trajanja od tri meseca, tako da će korisnici samo četiri puta godišnje morati da odu kod svog lekara po recept, čime će se izbeći nepotrebno maltretiranje, jer se radi o pomagalima koja su stalna", rekao je Vuksanović.

Prema njegovim rečima, rehabilitacija za decu obolelu od malignih bolesti ponovo će biti o trošku RZZO-a, što će im pomoći da se brže i lakše vrate u normalan život.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.