Izvor: B92, 13.Okt.2010, 20:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đorđević: Odgovornost SPC postoji

Beograd -- Odgovornost SPC za nasilje na ulicama postoji jer se crkva nikad nije jasno distancirala od ekstremističkih organizacija, kaže sociolog religije Mirko Đorđević.

Usled toga, nasilnici veruju da imaju zaštitu SPC, smatra Đorđević.

I pored više pokušaja da o ovome razgovaramo sa predstavnicima SPC, nismo dobili nikakav odgovor. Na ovu temu niko u Ministarstvu vera nije želeo da govori.

On, kao hrišćanin, nikada nije bio nasilan. On >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << samo poštuje svoje korene, svoju crkvu i moralne vrednosti. Uhapsili su ga u nedelju kada je krenuo na liturgiju... - intervju roditelja Mladena Obradovića listu "Pres".

Crkva je javno rekla da ne podržava nasilje. Ipak huligani su iz porte Saborne crkve krenuli u rušenje grada, noseći ikone... A iz Hrama svetog Save su napadali policajce.

"Veliki broj nasilnika je razumeo da imaju podršku crkve, litije, molebani. To je stari problem i crkve i države, a to je da se, iako je više puta pozivana, crkva se nikada nije ogradila od tih organizacija", kaže Đorđević.

Kada je u pitanju Parade ponosa, Đorđević kaže da je crkva sama zakomplikovala stvari. U saopštenju Sinod navodi da ne podržava nasilje, ali su za ljude homoseksualne orijentacije koristili takve kvalifikacije da su desničari mogli da shvate da imaju podršku crkve.

"Da nevolja bude veća, nije uspeo da se uzdrži član Sinoda mitroplit crnogorski Amfilohije, pa je dao i bliža objašnjenja da je to Sodoma i Gomora, i da će bezmalo sumporna kiša pogoditi Beograd", kaže Đorđević.

Među huliganima su se mogla videti i sveštena lica. Najupadljiviji je bio Dragan Davidović, bivši monah Antonije iz Crne Reke. Iako nije više monah, i dalje nosi mantiju, on je deo struje koja podržava sklonjenog vladiku Artemija. U crkvi ima nekoliko struja i puno je otpora patrijarhovim stavovima.

"Ne zaboravimo da je patrijarh rekao kada je inaugurisan, a više puta je ponovio da je dobar kurs državne politike evrointegracija", kaže Đorđević.

I posle brojnih pokušaja da o ovoj temi čujemo i stavove Srpske pravoslavne crkve, iako nam je obećano, nikakav odgovor nismo dobili.

U Ministarstvu vera zid ćutanja. Resorni ministar pojavljuje se retko, a još ređe govori o dešavanjima u SPC. Njegovi saradnici poručili su da se o ovoj temi neće oglašavati.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.