Delimični letnji raspust u vrtićima

Izvor: RTS, 07.Jul.2013, 11:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Delimični letnji raspust u vrtićima

Zbog sezone godišnjih odmora, manje je dece u vrtićima. Spajaju se grupe, pa se deca nađu u nepoznatom društvu, ali se na to brzo i navikavaju i stvaraju nova prijateljstva.

Sezona godišnjih odmora primećuje se i u vrtićima. Kako je u ovom periodu i manje dece, spajaju se grupe, a vaspitači koji rade tokom leta preuzimaju brigu o svim mališanima. RTS je proveravao da li vrtići rade tokom toplih dana, poštuju li preporuke Gradskog zavoda za javno zdravlje i na koji način >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se deca spajaju u grupe.

Nišlije koji ne koriste godišnji odmor ovog leta trebalo bi da računaju da četiri vrtića u tom gradu ne rade. Zbog kolektivnih godišnjih odmora vaspitača ali i manjeg broja mališana u vrtićima spajaju se grupe tako da ipak ima mesta za sve. Od 5.000 upisanih mališana njih svega 1.650 ovih dana ide u vrtić.

"Ukoliko roditelji nemaju pravo na godišnji odmor, mogu da koriste usluge vrtića, ali uz potvrdu poslodavca", kaže Ivan Todorov, pomoćnik direktora Predškolske ustanove "Pčelica" iz Niša.

U Beogradu je nešto drugačija situacija, jer su vrtići i u julu i avgustu na raspolaganju. Manje je vaspitača, ali problema nema, jer je isplaniran rad tokom celog leta, a od oko 15.000 predškolaca, koliko ih je bilo pre leta, do septembra u ovim ustanovama ostaje svega 2.000. Roditelji su sada više u strahu od toga kako će njihova deca reagovati na nova lica.

"Deca prvi i drugi dan zaplaču, ali nas se sete, jer nas viđaju i kad oni vide veću gomilu dece i dvoje troje ljudi, ali mi smo profesionalci i to je sve pod kontrolom", kaže Marija Lekić, vrtić "Skadarlija", predškolske ustanove "Dečji dani".

Iako su se javljali roditelji koji smatraju da su njihova deca u prevelikim grupama, u Gradskom sekreterijatu za dečju zaštitu kažu da postoje jasna pravila o pravljenju novih grupa dece tokom leta. Konkretan broj mališana po jednom vaspitaču ipak određuju direktori ustanova.

"Većina dece iz jedne grupe koristi odmor, odnosno, njihovi roditelji koriste godišnji odmor u isto vreme, pa mi reagujemo i deca se spajaju. Tu postoje pravila - ako su homogene grupe, onda je jedan broj, ako su mešovite, to je dvadesetak mališana", kaže Ljiljana Jovčić, gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu.

Kad krenu visoke temperature, većina vrtića provetrava prostorije, a zatim uključuje klime, i to kad deca nisu unutra. Pravila nalažu i da se tokom leta ishrana prilagodi, pa se deci servira lagana hrana, kao i limunada i puno hladnog čaja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.