Delegacija MMF stigla u Srbiju

Izvor: Glas javnosti, 02.Feb.2012, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Delegacija MMF stigla u Srbiju

BEOGRAD - Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) stigla je u Beograd na razgovore sa predstavnicima Vlade Srbije, potvrđeno je u kancelariji stalnog predstavnika Fonda.

U razgovorima predstavnika Misije MMF i Vlade Srbije trebalo bi da budu razjašnjene sve nedoumice o aranžmanu iz predostrožnosti i budžetu za 2012.

Stalni predstavnik MMF u Srbiji Bogdan Lisovolik najavio je ove nedelje da će sa predstavnicima vlade u Beogradu biti razgovora o načinima da budu otklonjena >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << odstupanja od dogovorenog nivoa budužetskih garancija i zaduživanja države u 2012. Lisovolik smatra da Srbija ima malo prostora za menjanje dogovorene politike, a ukoliko želi da ide putem održivog rasta to može da joj bude veliki problem.

Lisovolik je upozorio da su nova zaduživanja Srbije u budžetu u 2012. planirana za više od jedan odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) iznad dogovorene granice, što je oko 300 miliona evra (oko 30 milijardi dinara).

Uz podsećanje da je krajem decembra prošle godine završena prva revizija aranžmana iz predostrožnosti i da je u januaru 2012. trebalo da usledi ocena te revizije, Lisovolik je rekao da je odluka o tome odložena, jer se Vlada Srbije nije držala dogovora u delu koji se odnosi na planirani nivo javnog duga koji ne bi trebalo da pređe 45 odsto BDP, a odstupljeno je i od dogovorene visine deficita budžeta.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Dušan Nikezić ove nedelje je izrazio uverenje da će prilikom razgovora s delegacijom MMF biti razjašnjene sve nedoumice oko aranžmana iz predostrožnosti i budžeta za 2012. Nikezić je podsetio da su osnovni parametri budžeta za 2012. koji su dogovoreni s MMF i ispoštovani, kao što su deficit bužeta od 4,25 odsto BDP, visina javnog duga, ukupni prihodi i rashodi državne kase.

"Ostale tačke koje nisu usaglašene su nekoliko investicionih projekata značajnih za Republiku Srbiju, a jedan od njih je dokapitalizacija Komercijalne banke. Očekujem da ćemo prilikom posete Misije MMF razrešiti i te male nesuglasice i da će aranžman iz predostrožnosti dobiti pozitivnu ocenu u punom obimu", rekao je Nikezić.

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Dejan Šoškić smatra da je izuzetno važno da Vlada Srbije i MMF ulože dodatne napore, kako bi se usvojila revizija stend baj aranžmana iz predostožnosti.

Srbija ima aktivan aranžman sa MMF, kojim se smanjuju rizici za zemlju na međunarodnom finansijskom tržištu, omogućava jeftinije finasiranje javnog duga i stabilnost deviznog tržišta, rekao je Šoškić novinarima početkom nedelje.

"Nama je taj aranžman u interesu, pogotovo u 2012. koja nosi niz neizvesnosti na međunarodnom ekonomskom i političkom planu i predstavlja izbornu godinu u Srbiji", kazao je Šoškić.

Kancelarija MMF u Beogradu saopštila je 20. januara da je revizija aranžmana iz predostrožnosti sa Srbijom odložena, jer nivo zaduživanja u budžetu za 2012. premašuje dogovorene granice.

Vlada Srbije i MMF su krajem septembra 2011. godine dogovorili kreditni aranžman iz predostrožnosti, vredan oko 1,1 milijardu evra. Prema dogovorenom programu, budžetski deficit Srbije u 2012. trebalo bi da bude 4,25 odsto BDP, a rast 1,5 odsto, ali će, prema najavi Lisovolika, MMF tu procenu rasta MMF korigovati naniže.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.