Izvor: B92, 04.Jul.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Davanje informacije uz uslov?

Beograd -- Poverenik za informacije od javnog značaja kaže da tražilac informacije ne mora da daje obrazloženje zašto traži tu informaciju.

Rodoljub Šabić je objasnio da onaj ko traži informacije od organa vlasti ne treba da dokazuje da za to ima interes ili da je taj interes opravdan. Prema zakonu, organ ne sme od onog ko traži informaciju da zahteva navođenje razloga za taj zahtev, navodi se u Šabićevom saopštenju povodom prigovora pojedinih medija da su im neki >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << organi tražili da objasne razloge interesovanja za informaciju.

Šabić je podsetio da su organi vlasti, ako uskrate pristup određenoj informaciji, dužni da dokažu da je to učinjeno radi zaštite bezbenosti, odbrane zemlje, otkrivanja učinioca krivičnih dela, vođenja sudskog postupka ili zaštite privatnosti. Zakonom je predviđeno da organ vlasti nikada ne sme uskratiti pristup informacijama koje se odnose na ugrožavanje i zaštitu života i zdravlja ljudi i životne sredine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.