Dan građevinara Srbije

Izvor: B92, 08.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan građevinara Srbije

Beograd -- Ministarstvo rada saopštava da je u prvih šest meseci broj smrtnih slučajeva na gradilištima smanjen za 50 posto u odnosu na 2006.

Ministar rada i socijalne politike Srbije Rasim Ljajić je povodom 8. avgusta, Dana građevinara Srbije, izjavio da je cilj Ministarstva da spreči i smanji broj smrtnih slučajeva i povreda na radu, da smanji rad na crno i da obezbedi što kvalitetnije uslove za radnike.

Srbija je tokom devedesetih godina prošlog veka, između >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ostalog, bila i zemlja u kojoj je poginuo veliki broj radnika na građevinama. Tačan broj se ne zna, pošto je većina njih radila na crno i nisu bili prijavljeni. U Srbiji i dalje postoji puno gradilišta koja su neadekvatno opremljena, bez zaštitnih ograda i propisno urađenih skela.

Ipak, kada je reč o povredama i smrtnim slučajevima na gradilištima, situacija se znatno popravila.

I pored pomaka kada je reč o zaštiti radnika, u građevinarstvu su male plate i dalje najveći problem.

"Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je u junu ove godine prosečna neto zarada u građevinarstvu iznosila 25.675 dinara. To su male plate, i mi moramo da uradimo sve što je u našoj moći da se taj problem reši. Jedno od rešenje je i privatizacije velikih građevinskih preduzeća koja su pred propadanjem", kaže Rasim Ljajić.

Inače, u junu ove godine u građevinarstvu je bilo zaposleno 82.064 radnika, što čini 5,74 odsto od ukupnog broja zaposlenih radnika u tom mesecu. Tokom prošle godine, u građevinarstvu je prosečno bilo zaposleno oko 85.000 radnika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.