Dan borbe protiv raka dojke

Izvor: B92, 24.Okt.2009, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan borbe protiv raka dojke

Beograd -- Danas je Svetski dan borbe protiv raka dojke. Najmanje trećina slučajeva mogla bi se izbeći gubitkom viška kilograma i povećanjem fizičke aktivnosti.

Lekari u Evropi godišnje registruju oko 430.000 novih slučajeva ovog oboljenja, što rak dojke svrstava među najrasprostranjenije, ali i najsmrtonosnije vrsta kancera od kojeg obolevaju žene. Najmanje trećina slučajeva obolevanja od raka dojke mogla bi da bude izbegnuta gubiitkom viška kilograma i povećanjem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << fizičke aktivnosti, navodi Svetska zdravstvena organizacija.

U Srbiji godišnje od raka dojke oboli oko 4.000 žena, pri čemu 1.500 žena umre. Rano otkrivanje raka dojke mesečnim samopregledom, a naročito mamografskim pregledom posle 40. godine života pružaju najviše šansi za izlečenje od ove maligne bolesti.

Zoran Rakočević sa Instituta za onkologiju i radiologiju kaže da se samo rano otkriveni rak može uspešno lečiti.

"Posebo je značajno rano otkrivanje raka dojke, jer tumorska promena do jednoga santimetra koja se ovim preventivnim pregledom, kada žena ne može sama da napipa takvu leziju, uspešnost lečenja je 97 posto”, kaže on.

"Nažalost, u Srbiji se u ovom trenutku kod lekara, sa promenama na dojci, javljaju žene kod kojih je tumorska masa već preko 2,5 santimetra i već je dala promene u najbližim organima”, upozorava on.

U okviru programa "Srbija protiv raka" - pokretni digitalni mamograf, donacija Fonda B92 Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije, već je obišao Kraljevo, Vrnjačku Banju i Požarevac, uključujući i Kazneno–popravni zavod za žene u tom gradu.

Za nepuna četiri meseca oko 5000 žena već je obavilo pregled, a od ponedeljka pokretni mamograf će biti u Valjevu, odnosno mamografski pregled će biti dostupan ženama Kolubarskog okruga.

Rak dojke je najčešće maligno oboljenje kod žena. Svaka tri minuta se kod jedne žene dijagnostikuje rak dojke, a svaka osma žena će tokom života oboleti. Ako se rak dojke otkrije u ranom stadijumu, petogodišnji period preživljavanja je oko 97 odsto.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.