Izvor: B92, 09.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan borbe protiv korupcije

Beograd -- Danas se obeležava Međunarodni dan borbe protiv korupcije, ustanovljen pre tri godine kad je potpisana konvencija UN protiv korupcije.

Srbija se svrstava u zemlju sa veoma razvijenom korupcijom i prema oceni stručnjaka sistemska borba protiv korupcije odvija se veoma sporo. Najveći problem je što vlast veoma često osporava izveštaje nezavisnih organa za borbu protiv korupcije.

Da je Srbija zaražena korupcijom i da je pravi rasadnik, pokazuju izveštaji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji su utvrdili da postoji visok stepen korumpiranosti političara, javnih službenika i državnog aparata

Iako u Srbiji u poslednjih nekoliko godina postoji trend smanjenja korupcije, taj procenat je gotovo zanemarljiv.

U takvoj atmosferi gde, prema istraživanjima, vlast zloupotrebljava javni položaj, trećina građana smatra da sama Vlada čak i podstiče korupciju.

Nemanja Nenadić, iz organizacije "Transparentnost Srbija” kaže da je još 2005. godine usvojena je strategija za borbu protiv korupcije, oformljena su i brojna nezavisna tela, ali izvršna vlast često odbacuje njihove izveštaje.

"Imamo nešto što je njihova svakako zajednička osobina u radu, a to je da nailaze na veoma velike prepreke u svom funkcionisanju. I to prepreke počev od neke pasivne opstrukcije - nedodeljivanja prostora, nedodeljivanja odgovarajućih budžetskih sredstava, čekanja dugo vremena da se odobre sistematizacije radnih mesta i tako dalje", kaže Nenadić.

On kaže da se nezavisna tela suočavaju i sa daleko ozbiljnijim problemima. "Kada neko nezavisno telo, bilo da je reč o antikorupcijskom organu ili ma kome drugom, uoči da imamo neki problem u našem sistemu, neku pojavu koja bi se mogla izmeniti, na koju bi se moglo delovati i kaže kako to treba da se učini, a onda drugi državni organi ne pomognu da se to ostvari”, objašnjava Nenadić.

Nezavisnim telima za borbu protiv korupcije se neprestano onemogućava rad, u javnosti se često čuje i da Vlada kritikuje ova tela, naziva ih neznalicama, i čak predlaže da se neka od njih ukinu.

I kada neko nezavisno telo utvrdi da postoji korupcija, zakoni ne predviđaju da se ona spreči. Zbog toga predsednica saveta za borbu protiv korupcije Verica Braća tvrdi da je centar korupcije izvršna vlast.

"Vlada je centar korupcije, čak i kad pretpostavite da nijedan ministar nije korumpirtan, da niko u tom lancu nije korumpiran. Jer ona je mesto gde se stvaraju ogromne mogućnosti za korupciju. Ona dalje produžava to jedinstvo vlasti koje postoji, održava taj način vlasti koji je prosto koncentrisan. Vlada je mesto ogromne vlasti bez odgovornosti", smatra Verica Barać.

Ona kaže i da je Vlada mesto gde se olako donose neusaglašeni, često nepromišeljani, loši zakoni.

"Njih na primer vidimo, tek kad se desi takav problem da antimonopolski zakon na osnovu koga radi Komisija za zaštitu konkurencije - i sve je to počelo da se primenjuje naravno mnogo teško zato što je to u uslovima kada su karteli i monopoli već napravljeni u raznim oblastima - dao mogućnost da se utvrdi dominantni položaj koji znači zloupotrebu, a ne daje zakonu mogućnost da taj monopol razvrgne", navodi Baraćeva.

Problem korupcije je podignut na međunarodni nivo tek 2003. kada je potpisana Međunarodna konvencija Ujedinjenih nacija protiv korupcije.

Ceremonija je održana 9. decembra u Meridi, u Meksiku, a taj datum su Ujedinjene Nacije proglasile za Međunarodni dan borbe protiv korupcije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.