Cena pravde 2 500 evra

Izvor: B92, 11.Jun.2011, 22:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cena pravde 2 500 evra

Novi Sad -- Slavko Gavrilović mora da proda stan u Novom Sadu za koji se borio 12 godina na sudu kako bi platio sudske takse koje iznose 2 500 evra.

Gavrilović je podneo predlog sudu za oslobađanje od plaćanja sudskih taksi, međutim u Osnovnom sudu u Novom Sadu kažu da to nije uradio na vreme.

Pravda je spora, a u ovom slučaju i nedostižna, kažeSlavko Gavrilović, koji se 12 godina na sudu borio da dokaže vlasništvo nad sopstvenim stanom. Taj isti stan je prinuđen >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da proda kako bi platio sudske takse.

"Dobio sam od suda da moram da platim sudske takse u vrednosti od 231.440 dinara. Ako ne platim u roku od 15 dana, te takse se uvećavaju 50 odsto. Ja to jednostavno ne mogu da izmirim sudu. Iako je sud presudio da nam investitor to nadoknadi, ja to moram da platim", kaže Gavrilović.

Gavrilovic je podneo predlog sudu za oslobađanje od plaćanja sudskih taksi, međutim, kako su nam rekli u Osnovnom sudu u Novom Sadu, on to nije uradio na vreme. Naime, predlog je podnet nakon pravosnažnog okončaja sudskog postupka, a ne tokom, pa je zbog toga odbačen kao neblagovremen. Takođe, investitor se trenutno nalazi u Poljskoj, što znači da je nedostupan za izvršenje i naplatu.

"Mi smo imali situacije u kojima su nam se građani i građanke obraćali, gde su ljudi imali izvršne sudske presude koje nisu mogli da izvrše jer subjekt iz cijih sredstava treba da budu namireni jednostavno ne postoji, nema imovinu ili je otišao u inostranstvo. Dakle, nisu mogli da naplate svoje potraživanje", kaže Stevan Arambašić, zamenik pokrajinskog ombudsmana.

Iako priča Slavka Gavrilovića nema srećan kraj, on mora biti zadovoljan činjenicom da je jedan od retkih stanara zgrade iza nas koji ima dokaz da je stan njegov. Ostali stanari su još uvek na sudu, gde pokušavaju da dokažu da su vlasnici duplo prodatih stanova.

Ovo će se dešavati sve dok država ne uvede bazu podataka, kojom bi se sprečilo da se u sudovima overava više kupoprodajnih ugovora za isti stambeni objekat. Pravilnik o registru investitora je donesen avgusta 2010. godine ali lokalne samouprave jos uvek nisu napravile svoje elektronske baze.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Prodaje stan zbog troškova suda

Izvor: B92, 12.Jun.2011, 12:20

Novi Sad -- Iako je sud nakon maratonskog procesa Slavku Gavriloviću priznao da je vlasnik stana u Novom Sadu, on sada taj isti stan mora da proda zbog sudskih troškova...Naime, investitor je trenutno nedostupan nadležnim organima, tako da će sudske takse, koje iznose skoro 2.500 evra, morati da...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.