Briga kao kuća velika

Izvor: RTS, 01.Feb.2019, 07:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Briga kao kuća velika

U Banatskom Novom Selu, nedaleko od Pančeva, dom Krajnjanovih ostao je bez stuba porodice, bez oca, a majka sa troje dece je ubrzo ostala i bez kuće. Nisu se žalili nikome, ali su im dobre komšije ubrzo napravile kuću.
Krajnjanovi su doživeli porodičnu tragediju – nakon smrti oca, srušila se kuća u kojoj žive majka sa troje dece.

"Sve je porušeno do temelja. Majka bez primanja, bolesna, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sa troje dece", kaže predsednik Humanitarnog udruženja "Feniks" Sorin Boljanac.
Ovo udruženje osnovano je pre dve godine, sa ciljem da pomogne ovoj porodici.
"Na početku je bila ideja da napravimo jedan sobičak, međutim, kada sam napravio sastanak u maloj sali Doma kulture i pozvao moguće donatore, svi su se odazvali, skoro sve zanatlije iz Novog Sela", rekao je Boljanac.
Besplatno je urađen projekat kuće. Mesna zajednica i Elektrovojvodina odrekli su se nadoknade, a svoj doprinos dalo je više od 100 donatora. Napravljena je kuća od 100 metara kvadratnih.
"Bilo je velikih donacija u vidu materijala. Bilo je donatora iz inostranstva, bilo je uplata na račun. Zanatlije su se javljale, recimo neko je krečio bez naknade, neko je dao oluk bez naknade. Kad bismo platili sve materijale i rad, bilo bi preko 20.000 evra", precizirao je predsednik "Feniksa".
Za porodicu Krajnjan ovo je prilika za bolju budućnost i bolje uslove za život.
"Nisam mogao da verujem da i dalje postoje tako dobri ljudi koji mogu da urade tako nešto za nas", kaže Jonel Krajnjan, koji pohađa srednju Mašinsku školu u Pančevu i odličan je đak.
Odličnu ocenu dobilo je i Banatsko Novo Selo, koje bogatstvo ne meri novcem već dobrim delima.
*Emisiju "Znanje imanje" možete pogledati u nedelju u 11 časova, na Prvom programu RTS-a 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.