Bolji dani za Staklaru

Izvor: Glas javnosti, 03.Mar.2010, 13:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bolji dani za Staklaru

PARAĆIN - U toku ove godine "Srbijagas" će u paraćinsku Staklaru investirati više od 17 miliona evra kako bi se izvršio remont peći, što je osnovni uslov da proizvodi ove fabrike budu konkurentni na tržištu - izjavio Dušan Bajatović, direktor "Srbijagasa".

Fabrika, kažu, nema konkurenciju na tržištu, a u toku prošle godine uvoz staklene ambalaže u Srbiju dostigao je sumu od 40 miliona evra.

Urađen je projekat revitalizacije fabrike i moguće je da "Srbijagas", >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << koji ima većinski paket akcija u Staklari, za ostvarivanje projekta revitalizacije dobije i strateškog partnera.

Kao mogući partneri pominju se hrvatski "Vetropak", grčka "Jula", ali i još neke staklare u regionu. Izvesno je da je Staklara tokom prošle godine rešila deo svojih problema i uspela da povrati stare kupce, a većinski vlasnik najavljuje da će do kraja 2012. godine napokon "stati na svoje noge".

- Ostvaren je izvoz na nemačko i italijansko tržište u visini od osam miliona evra. Plate radnika su redovne, a u ovom momentu radi se na povezivanju staža zaposlenih, te se očekuje da će i ovaj problem biti rešen - istakao je Bajatović.

Staklara ima 1.700 zaposlenih radnika. Prosečna zarada je oko 25.000 dinara, a radnicima nisu uplaćena penziona i socijalna davanja od 2003. godine. Ukupni gubici fabrike iznose oko 64 miliona evra.

Početkom 2007. godine Staklara je kupljena od bugarskog "Rubina" za 100.000 evra. S obzirom na to da su potraživanja "Srbijagasa" od Staklare dostigla iznos od 34 miliona evra, sredinom prošle godine ovo državno preduzeće konverzijom dugova postalo je i vlasnik većinskog paketa akcija paraćinske Staklare.

- U aprilu se očekuje kontrola inspekcije Agencije za privatizaciju koja treba da utvrdi da li je bugarski „Rubin" ispunio obaveze iz kupoprodajnog ugovora s obzirom da bi samo u tom slučaju ostao vlasnik manjinskog paketa akcija - najavio je Dušan Bajatović

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.