Bebe vraćene mamama

Izvor: Politika, 13.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bebe vraćene mamama

Medicinske sestre zamenile dve sedmodnevne devojčice prilikom presvlačenja – bruku razrešila DNK analiza

NIŠ – Malo je nedostajalo da se porodilište na Ginekološko-akušerskoj klinici niškog Kliničkog centra opet nađe na listi sumnjivih zbog zamena i nestanka beba. Iako još nisu definitivno skinute sve sumnje da je krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošlog veka i u ovom, kao i u porodilištima u više gradova Srbije bilo "svega i svačega", >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pravi skandal koji se dogodio sredinom prošle sedmice opet je skrenuo pažnju na veliki nemar u zdravstvenim ustanovama.

Postupak oko sumnji u zamene novorođenčadi pre četvrt veka, ali i proglašavanja zdrave novorođene dece umrlom, a bebe su u stvari "preko noći" dodeljivane i, sumnja se prodavane bračnim parovima bez dece, vode pravosudni organi i policija, a koliko je "stvar" ozbiljna potvrđuje podatak da se mesecima ovim problemom bavio i Anketni odbor Narodne skupštine Srbije. Izveštaj ovog odbora usvojen je u srpskom parlamentu 14. jula ove godine, a dok postupak još traje i dok se još čeka koje će konkretno mere biti preduzete na osnovu tog izveštaja, u niškom porodilištu registrovani su zvanično nova bruka i veliki propusti zdravstvenih radnika.

Majci jedne sedmodnevne devojčice rođene u niškom porodilištu, najkraće rečeno, medicinske sestre donele su na podoj drugu, tuđu bebicu, takođe staru sedam dana. Porodilja je odmah primetila da joj nije doneta njena devojčica. Na ručici devojčice bilo je ispisano ime druge žene, ne njeno. U stresu, sva uplakana istrčala je iz sobe na klinici sa tuđom devojčicom u naručju i zatražila pomoć lekara i prisutnog medicinskog osoblja.

Bebica ove Nišlijke bila je data drugoj porodilji, a ova nije ni primetila da su bebe zamenjene. Ona je mirno dojila donetu devojčicu, iako je na "narukvici" pisalo da beba nije njena...

Na celoj klinici nastali su zbrka i panika. Majka koja je otkrila da joj nije doneta njena beba, tražila je svoju devojčicu. Ali, trebalo je objasniti drugoj majci da su bebe zamenjene i, svakako, izvršiti razmenu. Kada je saznala šta se događa druga porodilja, međutim, nije htela da vrati i preda lekarima i medicinskim sestrama bebu donetu na podoj. Nastala su, saznaje se, ubeđivanja, dugo su vođeni razgovori i pregovori, da bi na kraju obe majke pristale da se sve razreši DNK analizom i tek tada su bebice vraćene boks gde je bila ostala novorođenčad.

DNK analiza potvrdila je sumnju i priču prve majke da joj nije doneta njena devojčica. Druga majka prihvatila je rezultate analize i njoj je predata njena bebica. Obe devojčice su odmah sutradan posle skandala i bruke otpuštene sa majkama svojim kućama.

Saznaje se da su bruku i skandal izazvale neodgovorne i neoprezne medicinske sestre u "bebi bloku". Pred nošenje beba na podoj majkama i prilikom presvlačenja devojčica, sestre su zamenile benkice. Tako su bebici prve majke iz ove priče sa srećnim krajem obukle benkicu na kojoj je bilo zapisano ime druge majke, i njenu devojčicu odneli drugoj porodilji na podoj. A njoj su u benkicu sa njenim imenom doneli tuđu devojčicu...

Bebice su srećno stigle svojim kućama. Neće, sigurno, ni znati šta se sa njima dvema dogodilo. I, naravno, da su mogle da završe u porodicama koje nisu njihove. I to samo zbog nečijeg nemara.

Nažalost, i pored srećnog kraja ove storije iz niškog zdravstva ostaju brojne sumnje. I neverica da se sve zaista može dogoditi. Ostaju i pitanja bez odgovora: da li je bilo i koliko ih je ovakvih i sličnih slučajeva u skorijoj prošlosti i nekada davno, i, da li su sumnje da je pre dvadesetak i više godine bilo "svega i svačega" bez osnova, ili možda i opravdane...

Toma Todorović

[objavljeno: 13.11.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.