Asteroidi – način borbe protiv zagrevanja?

Izvor: TvojPortal.com, 04.Okt.2012, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Asteroidi – način borbe protiv zagrevanja?

Tvoj portal  Radikalni način borbe protiv globalnog zagrevanja smislili su škotski naučnici. Oni predlažu da se zatvori deo sunčevih zraka koji padaju na Zemlju gigantskim oblakom prašine. Ova prašina može da se dobije od asterioda ako se na njega postavi elektromagnetni top. On će ga sitniti, izbacivati mlaz prašine u istovremeno navoditi asteroid da se kreće prema potrebnoj tački.


Oblak prašine treba da se postavi u takozvanoj tački Lagranža, na liniji između >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << Sunca i Zemlje, gde se sila gravitacije uzajamno kompenzuje. Tako treba smetiti i jedan ili nekolik asteroida. Stvaranje oblaka prašine zahtevaće gigantske napore i sredstva, govori astrofizičar Astronomskog instituta Šternberg Vladimir Surdin:
Kako bi se raspršila takva količina čestica i zatvorila zemlja, potreban je prilično masivan asteroid. Njega treba razdrobiti, i ovu supstancu rasporediti na površini od mnogi hiljada kvadratnih kilometara. Troškovi za projekat će biti kolosalni.
Škotlanđani ukazuju na prognoze klime: temperatura u svetu će se do kraja veka povećati skoro za 6,5 stepeni. Ako se u tačku Lagranža prebaci asteroid Ganimed prečnika 32 kilometra, on će zaržati veliki oblak prašine koji može da zatvori 7% sunčeve svetlosti. to će kompenzovati globalno zagrevanje. Ali premeštanje tako velikih kosmičkih tela za sada je nemoguće. Osim toga, naučici se plaše da oblak kosmičke prašine može da dovede do najneočekivanijih posledica po Zemlju. Govori astrofizičar Astronomskog instituta RAN Dmitrij Vibe.
Dobro bi bilo još da ovu ideju pogledaju klimatolozi. Oblak prašine će smanjiti nivo sunčeve radijacije, temperatura na zemlji će pasti, o čemu mi sanjamo. Mi ćemo se tome vrlo radovati, a ona će nastaviti da pada i dalje. I koliko će dobro biti pri tome da se ima nekontrolisani oblak prašine, ne zna se. On može da se ispostavi mnogo opasnijim nego nekotrolisani asteroid.
Bolje je ipak ne razbijati asteroide, već kontrolisati klimu zemaljskim metodama. Između ostalog, odustati od spaljivanja ugljeničnog goriva, razmatra astrofizičar Vladimir Surdin. Sada čovečanstvo postepeno prelazi na ekološki čiste izvore energije – vetar, plimu, solarnu energiju. Njih ima dovoljno za našu civilizaciju. Treba smao naučiti se da se oni efikasno koriste. Ideja Škotlanđana je lepa, ali nije ostvariva, rezimira naučnik.
Izvor: Glas Rusije

Nastavak na TvojPortal.com...






Povezane vesti

Asteroidi – način borbe protiv zagrevanja?

Izvor: Vostok.rs, 05.Okt.2012, 12:59

05.10.2012. -..Radikalni način borbe protiv globalnog zagrevanja smislili su škotski naučnici. Oni predlažu da se zatvori deo sunčevih zraka koji padaju na Zemlju gigantskim oblakom prašine. Ova prašina može da se dobije od asterioda ako se na njega postavi elektromagnetni top. On će ga sitniti,...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.