Izvor: B92, 19.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambulanta otvorena u sudu

Beograd -- Svedoci, okrivljeni i zaposleni u Posebnom odeljenju Okružnog suda u Beogradu mogu da dobiju hitnu medicinsku pomoć.

Predsednik Okružnog suda Siniša Važić i direktor Hitne pomoći Branislav Lazić otvorili su u tom sudu zdravstvenu ambulantu. U zgradi tog suda, gde se sudi za najteža krivična dela, nephodno je prisutstvo lekara.

Organizovani kriminal i ratni zločini teški su i stresni predmeti. Iako u sudu postoji služba za pomoć svedocima i žrtvama, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ponekad je, sem pravne pomoći i zaštite, potrebna i pomoć lekara, kaže Važić.

Često imamo situaciju da i okrivljeni imaju problem, da nisu u stanju da daju odbranu, da su zbunjeni i uplašeni, pao im je pritisak. Sad malo karikiram, ali pojednostvaljujem, jednostavno im nije dobro. Mi bismo tada morali da prekinemo suđenje, čekamo da dođe lekar iz bolnice ili Urgentnog centra. Ovako ćemo to preduprediti i suđenje učiniti efikasnijim.

Branislav Lazić kaže da je za ostvarenje dogovora bilo potrebno svega nekoliko nedelja. "Na obe strane je postojala ideja, i to je stavljeno u ugovor, da je to strogo neprofitna saradnja", kaže on.

Ambulanta će biti otvorena i u Palati pravde, kroz koju godišnje prođe oko dva milona ljudi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.