Velimir preživeo četiri logora

Izvor: Vesti-online.com, 17.Jun.2013, 13:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Velimir preživeo četiri logora

Velimir Pavlović s Petlovog brda u Beogradu, koji danas ima 92 godine, preživeo je Drugi svetski rat u Norveškoj. Pregrmeo je četiri nemačka logora - Karašok, Korgen, Osen i Polarni krug.

U poslednjem je dočekao slobodu 1945. i od tada do proleća 2013. nije imao priliku da poseti Norvešku. Velimir je potegao na krajnji sever Norveške sa suprugom Moravkom kao gost Mirovnog centra Narvik, ispred koga im je saputnik, vodič i pratilac bio Mikael Stoke, a zahvaljujući podršci >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << norveške ambasade u Beogradu, Udruženja norveških

muzeja, odnosno Istorijskom muzeju u Karašoku, komuna Hemnes i Vefsen.

 

U povratku je zastao u Oslu da položi cveće na još jedan spomenik. Monument je najpre prigrlio, a onda održao govor mrtvima, počinjući svaku rečenicu sa "Drugovi..." Ganuo je sve nas koji smo bili s njima.

 

OPŠIRNIJE PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANJU DNEVNOG LISTA "VESTI"

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.