Srpski jezik  pada u zaborav

Izvor: Vesti-online.com, 26.Mar.2014, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski jezik pada u zaborav

Decenijama nerešeno pitanje oko izgradnje staračkog doma namenjenog najstarijim članovima srpske zajednice u Viktoriji, zatvaranje očiju zajednice na prisutne probleme među mladima - kao što su zloupotrebe droga i alkoholizam, stigma vezana oko izbegavanja poseta lekaru zbog problema s mentalnim zdravljem, izolacija i usamljenost među starijima zbog nepoznavanja jezika, tihi nestanak srpskog jezika i nacionalnog identiteta, nezainteresovanost za učenje srpskog jezika u školama u Viktoriji...
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << />
Učesnici Foruma o potrebama srpske zajednice

 

Ovo su samo neki od problema na koje su ukazali učesnici skupa Udruženja srpske zajednice u Australije, pod nazivom "Forum o problemima zajednice" održanog prošle nedelje u društvenon centru Toronga u melburnskom Glen Ajrisu.

Na forumu koji je finansirala Multikulturalna komisija Viktorije, govorili su lekar dr Milorad Dodić, menaxer u Centru za kulturalnu raznolikost u starosti Ljubica Petrov, sveštenik SPC i socijalni radnik Veselin Svorcan, predsednik upravnog odbora Udruženja srpske zajednice u Australije Branko Panić, socijalni radnik Suzana Mihajlović, dr Jelena Radosavljević i drugi.

Učesnici foruma pokušali su da iz stručnog ugla ukažu na probleme sa kojima se susreću u okviru naše zajednice, a koji će biti prezentovani u stručnoj studiji namenjenoj formiranju novih smernica u radu Udruženja srpske zajednice. Dokument će, kada bude završen, biti dostavljen i nadležnima, kako bi se obezbedila sredstva za potrebne projekte u rešavanju istih.

- Na forumu smo čuli o određenom broju problema i pitanja važnih za srpsku zajednicu u Viktoriji. Nadležnima ćemo sada moći da ukažemo koji su to najprioritetniji problemi u određenim starosnim grupama u okviru naše zajednice. Dokument će nam pomoći prilikom budućih zahteva za finasiranje određnih projekata, kao što je pitanje smeštaja najstarijih u staračkim domovima, rekao je Branko Panić.

Udruženje srpske zajednice u Australiji početkom aprila organizovaće i redovan Sajam o uslugama namenjenih najstarijim članovima zajednice, na kome će učesnici biti predstavnici državnih službi. Sajam bi trebalo da se održi u prostorijama crkve Sveti Đorđe u Sent Albansu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.