Nađa Stamenović - Wedgwood II

Izvor: NaDlanu.com, 26.Jun.2012, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nađa Stamenović - Wedgwood II

U Centru za grafiku i vizuelna istraživanja Akademija – FLU, od 28. juna do 13. jula, biće otvorena izložba Nađe Stamenović “Wedgwood II”.

Grafike, crteži kao i objekti u prostoru, koji su prikazani čine seriju radova koja se sastoji iz tri skupine i zajedno predstavljaju doktorski rad. Pojedini radovi su sublimat grafike i crteža u jednom rešenju, stvaranje njihove simbioze, čineći tako kombinaciju različitih, a srodnih tehnika, ujedno preispitujući odnos grafika-crtež, >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << crtež-grafika. Akcenat je na izmeštanju crteža i grafike iz klasičnih, uobičajnih okvira preko eksperimentisanja i traganja kroz samu tematiku radova.Tematski, u svojoj osnovi umetnica se bavi razmišljanjem na temu ljudskih životnih apetita i zadovoljenju istih kroz razčlanjivanje, seciranje u metaforičkom smislu, prikazano kroz objekte svakodnevne konzumacije, gde glad biva preobražena u umetnost serviranu na tacni ili metalnom poslužavniku. Stvarna hrana, kao i veštačke/krpene zamene simbolično su prikazane kroz divljač (jelene i zečeve), kontrasti grubog i finog, pribora za sečenje naspram krhkog Wedgwood porcelana, tanjiri umazani tragovima životinja, stvarnost pomešana sa fikcijom, surovost povezana ružičastom mašnom. Beleg, žig – kao znaci obeležavanja, omeđavanja neke površine – signifikacija je upečatljiva, bilo etiketirano, potpisano, pečatirano, (grafički) utisnuto ili jednostavno obeleženo, sertifikovano ili ne, oko životinjskih gležnjeva ili na poleđini tanjira, ostaje zapečaćeno na radovima kao žig ili kartica sa praznim prostorom za novo utiskivanje/ispisivanje.Portretisanje priručnog materijala predstavljenog pedantno poređanog na poslužavniku, ulazak u materijalizaciju do tančina, hirurško zašivanje i ponovno povezivanje u celinu čine karakter ovih radova zadržavajući određenu dozu estetike, vidljive kroz dekorativni prikaz u vidu dezena koji je praćen vrlo često reljefnošću ili perforacijom, kao i floralnim motivom. Izvor: danubeogradu.rs

Nastavak na NaDlanu.com...






Povezane vesti

Nađa Stamenović: Wedgwood III

Izvor: Arte, 27.Jun.2012, 14:23

U petak, 29. juna u 19. sati u Galeriji DOB-a, otvara se samostalna izložba radova autorke Nađe Stamenović, pod nazivom, "Wedgwood III". Izložba traje do 8. jula, 2012. godine.

Nastavak na Arte...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.